Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πέντε εύκολοι τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας

Έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στην παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και την τερηδόνα.

Αν και δεν είναι όλα τα σάκχαρα επιβλαβή, ο σύγχρονος τρόπος επεξεργασίας των τροφών περιλαμβάνει την προσθήκη σακχάρων στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα, τα οποία αποτελούν «κρυφές» πηγές ζάχαρης.

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει σήμερα περίπου 17 κουταλάκια του γλυκού (68 γραμμάρια) πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα.Αυτό είναι πολύ περισσότερο από το ανώτερο ημερήσιο όριο που προτείνουν ορισμένοι ειδικοί, δηλαδή 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού (37 γραμμάρια) για τους άνδρες.

Ποτέ δεν είναι αργά να μειώσετε την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αποφύγετε αναψυκτικά και έτοιμους χυμούς

Οι σόδες, τα ενεργειακά ποτά και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων συνεισφέρουν ένα εκπληκτικό 44% της προστιθέμενης ζάχαρης στην αμερικανική διατροφή. 
Τα λεγόμενα «υγιή» ποτά, όπως smoothies και φυσικοί χυμοί φρούτων, επίσης μπορεί να έχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης.Οπότε η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Αποφύγετε τα επιδόρπια με ζάχαρη

Τα περισσότερα επιδόρπια δεν έχουν θρεπτική αξία.Εάν αισθάνεστε πραγματικά την ανάγκη για κάτι γλυκό, δοκιμάστε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις: φρέσκα φρούτα, γιαούρτι με κανέλα ή φρούτα, ψητά φρούτα, μαύρη σοκολάτα.

Αποφύγετε τις σάλτσες με πολύ ζάχαρη

Σάλτσες όπως κέτσαπ, σάλτσα μπάρμπεκιου και γλυκιά σάλτσα τσίλι περιέχουν ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες.Μια μερίδα (15 γραμμάρια) κέτσαπ μπορεί να περιέχει 1 κουταλάκι του γλυκού (4 γραμμάρια) ζάχαρη. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα για να είστε βέβαιοι ότι επιλέγετε σάλτσες με τη χαμηλότερη ζάχαρη.

Επιλέξτε τρόφιμα με πλήρη λιπαρά

Πολλά προϊόντα με λίγα λιπαρά συνήθως περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες από τα αντίστοιχα πλήρη προϊόντα. Μια μερίδα (113 γραμμάρια) γιαούρτι βανίλιας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιέχει 4 κουταλάκια του γλυκού (16 γραμμάρια) ζάχαρη και 96 θερμίδες.Η ίδια ποσότητα απλού γιαουρτιού περιέχει λίγο πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού (5 γραμμάρια) φυσικής ζάχαρης γάλακτος και 69 θερμίδες .

Αποφύγετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Πρόκειται για παρασκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη και λίπη, αλλά και ουσίες που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στο σπίτι.Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι τεχνητές γεύσεις, χρώματα, γαλακτωματοποιητές ή άλλα πρόσθετα. Παραδείγματα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα αναψυκτικά, τα επιδόρπια, τα δημητριακά, οι πίτσες και οι πίτες.

Ελέγξτε τη ζάχαρη σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε σιρόπι ή έχουν ζάχαρη στη λίστα συστατικών. Επιλέξτε συνήθως τρόφιμα σε κονσέρβα που έχουν την ένδειξη «σε χυμό» ή «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη».

Πηγή: healthline.com


Πηγή