Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Πέντε λάθη που κάνετε όταν δίνετε οδηγίες στο παιδί

Αν το παιδί αγνοεί τις οδηγίες σας ή τις περισσότερες φορές απαντά «σ ‘ένα λεπτό!»,  επανεξετάστε τον τρόπο που του μιλάτε. Είναι πιθανόν να μην είστε σαφείς ή να μη χρησιμοποιείτε το σωστό τόνο.

Δείτε αν κάνετε κι εσείς ένα από τα παρακάτω λάθη:

Δίνετε πάρα πολλές εντολές

Πιθανότατα δίνετε στο παιδί σας εκατοντάδες εντολές κάθε μέρα, όπως «Σήκωσε τις κάλτσες σου», « Μη φωνάζεις», «Πήγαινε να διαβάσεις», « Πήγαινε να πλύνεις τα χέρια σου», «Σταμάτα να κάνεις θόρυβο». Ο βομβαρδισμός του παιδιού με επιλεκτικές οδηγίες ή με συμβουλές και προειδοποιήσεις για πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά, το κουράζουν και στο τέλος αδιαφορεί. Προσπαθήστε λοιπόν να του λέτε τι πρέπει να κάνει ή τι δεν πρέπει για ουσιαστικά θέματα και με τον ανάλογο τρόπο.

Πείτε μόνο τις πιο σημαντικές οδηγίες

Αποφύγετε να λέτε στο παιδί για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και να ενεργεί για το καθετί. Αφήστε το δράσει με το δικό του τρόπο. Ακόμα κι αν είναι λάθος η τακτική, δοκιμάστε να το συζητήσετε παρά να παρέμβετε ευθύς εξαρχής.

Δεν είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες

Οι λέξεις που επιλέγετε όταν δίνετε εντολές ή οδηγίες είναι πολύ σημαντικές. Λέγοντας για παράδειγμα, «παρακαλώ πηγαίνετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας τώρα» είναι ξεκάθαρο ότι δεν χωρά αναβολή ή δεν είναι προαιρετικό. Απεναντίας αν πείτε « πριν πάτε για ύπνο μην ξεχάσετε να βουρτσίσετε τα δόντια», αφήνει στα παιδιά το περιθώριο να το καθυστερήσουν.

Επαναλαμβάνετε τις οδηγίες

Συχνά επαναλαμβάνετε πολλές φορές το ίδιο πράγμα θεωρώντας ότι έτσι το παιδί σας θα το κάνει πιο εύκολα και γρήγορα. Όμως κάτι τέτοιο κουράζει το παιδί γι΄αυτό και τις περισσότερες φορές αδιαφορεί.

Δεν επιβάλλετε τις συνέπειες που έχετε πει

Αν το παιδί αντιληφθεί ότι δεν έχει την παραμικρή συνέπεια για όσα δεν κάνει, η αδιαφορία για όσα του λέτε μπορεί να είναι σύνηθες φαινόμενο. Προσπαθήστε λοιπόν κάθε φορά που λέτε κάτι να ξεκαθαρίζετε τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τις επιβάλλετε.

Πηγή:verywellfamily.com


Πηγή