Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πέντε λόγοι που μια νέα μαμά νιώθει συνέχεια ενοχές

Όσες βιώνουν τη μητρότητα γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μοναδική, πολυδιάστατη εμπειρία.

Για την Ursula Herrera, blogger και μητέρα δύο παιδιών, η μητρότητα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει ζήσει. Όπως αναφέρει στο blog της creativehealthyfamily.com πρόκειται για «ένα συντριπτικό συναίσθημα αφού γνωρίζεις ότι το μωρό σου εξαρτάται πλήρως από εσένα για ΟΛΑ! Ναι, οι μητέρες αισθάνονται συνεχώς ενοχές επειδή τα πράγματα δεν είναι πάντα τέλεια».

Μάλιστα θεωρεί ότι οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους οι μητέρες αισθάνονται ενοχές όλη την ώρα, είναι οι ακόλουθοι:

Θηλασμός

Ήταν τόσο δύσκολο για μένα να θηλάσω τα παιδιά μου. Και τις δύο φορές. Προσπάθησα πολύ σκληρά, διάβασα πολλά βιβλία. Μίλησα με εμπειρογνώμονες θηλασμού. Τελικά κατάφερα να θηλάσω μερικούς μόνο μήνες. Πιστεύω ότι ο θηλασμός δεν είναι φυσιολογικός σε όλες τις γυναίκες. Σίγουρα όχι για μένα. Και άρχισα να δίνω φόρμουλα στα μωρά μου. Κι ένιωθα ενοχές. Πολλές μητέρες έχουν μοιραστεί το ίδιο συναίσθημα μαζί μου. Αισθάνονται σαν να είναι φρικτές μαμάδες. Αλλά δεν είμαστε. Αυτό που είναι καλύτερο για το μωρό σας είναι μια ευτυχισμένη μαμά. Μια ευτυχισμένη μαμά που απολαμβάνει το μωρό της.

Ύπνος

Ποτέ δεν άφησα τα μωρά μου να κλαίνε στην κούνια τους. Απλώς δεν μπορούσα να το κάνω. Αντ ‘αυτού, κοιμήθηκαν μαζί μου στο κρεβάτι. Κι ένιωσα ένοχη που δεν κατάφερα να τα μάθω να κοιμούνται μόνα τους. Να το ξέρετε, οι μητέρες αισθάνονται ένοχες όλη την ώρα ακόμα και τη νύχτα!

Επιστροφή στη δουλειά

Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έπρεπε να κάνω όταν είχα το πρώτο μου παιδί. Ήταν μόλις 3 μηνών και έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά με πλήρη απασχόληση. Δεν μπορούσα να σταματήσω να αισθάνομαι ενοχές νομίζοντας ότι με χρειαζόταν κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο. Και το …χειρότερο; Διαιστώνετε ότι σας αρέσει η δουλειά σας και είναι ωραίο που βγαίνετε από το σπίτι.

Δεν είστε οργανωτική

Ποτέ δεν δημιούργησα παιδικά άλμπουμ, ούτε κράτησα ρούχα, ούτε τα παιχνίδια του πρώτου μωρού. Δεν μπορώ καν να θυμηθώ ποια ήταν η πρώτη λέξη του γιου μου ή η ακριβής ημερομηνία που η κόρη μου έκανε τα πρώτα της βήματα. Η φροντίδα των παιδιών μου, το πλύσιμο ρούχων, το μαγείρεμα και η ανάμνηση ειδικών εκδηλώσεων είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για μένα. Κι όμως νιώθω ενοχές…

Ονειρεύεστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας

Θέλω να έχω μια μέρα για τον εαυτό μου και να ξεχάσω για μερικές ώρες ότι είμαι μαμά. Στην πραγματικότητα, η απόλυτη φαντασίωσή μου είναι να πάω διακοπές. Σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Μόνη μου. Για ΛΙΓΕΣ μέρες! Αυτή η σκέψη με κάνει να νιώθω τόσο ένοχη κι εγωίστρια. Έχω μια όμορφη οικογένεια και πρέπει να είμαι μαζί της όλη την ώρα. Πρέπει να απολαμβάνω κάθε μέρα, κάθε στιγμή, γιατί μεγαλώνουν τόσο γρήγορα.


Πηγή