Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πέντε μύθοι για τον ύπνο του μωρού: Λογικές ιδέες που είναι τελείως λάθος

Χρειάζονται μήνες για να μάθουν τα παιδιά να κοιμούνται καλά τη νύχτα; Τα μωρά που κοιμούνται χρειάζονται απόλυτη ησυχία; Δεν κάνει να ξυπνάμε ποτέ ένα μωρό που κοιμάται… Σε αυτά και σε μερικά ακόμη δίνουμε απαντήσεις που σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

Δείτε πέντε από τις πιο διαδεδομένες παρανοήσεις σχετικά με τον ύπνο του παιδιού.

Μύθος 1: Χρειάζονται μήνες για να μάθουν τα παιδιά να κοιμούνται καλά τη νύχτα;

Όχι! Συνήθως χρειάζονται μόνο μία ή δύο εβδομάδες… αν χρησιμοποείτε τα σωστά ερεθίσματα που ενισχύουν τον ύπνο. Το μωρό σας χρειάζεται απλώς να χρησιμοποιείτε συστηματικά το σκέπασμα και τον λευκό θόρυβο -ή μία έξυπνη καλαθούνα- και να εφαρμόζετε την τεχνική ξύπνα και κοιμήσου κάθε βράδυ.

Ποια είναι η τεχνική «ξύπνα και κοιμήσου»;

Το να ξυπνάτε το κοιμισμένο μωρό σας κάθε φορά που το βάζετε στο λίκνο ή στην καλαθούνα του μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να ηρεμεί μόνο του. Να τι θα κάνετε:

  • Προετοιμασία: ντύστε το με ζεστά ρουχαλάκια, βάλτε του την κουβερτούλα του, και βάλτε να παίζει ένας λευκός θόρυβος και ταΐστε το.
  • Νανουρίστε το για να κοιμηθεί: Αφήστε το μωρό σας να αποκοιμηθεί στα χέρια ή το στήθος σας.
  • Βάλτε το στο κρεβατάκι του: Ξαπλώστε το με απαλές κινήσεις στο λίκνο, την καλαθούνα ή το κρεβατάκι του, αλλά όταν έχει ξαπλώσει, ξυπνήστε το για πέντε με δέκα δευτερόλεπτα (κουνήστε το ελαφρά ή γαργαλήστε του τις πατούσες).

Εφόσον είναι ζεστά ντυμένο και με την κουβερτούλα του, με γεμάτο στομάχι και ακούει λευκό θόρυβο θα πρέπει να αποκοιμηθεί γρήγορα με λίγο κλάμα. Και στη διάρκεια αυτών των λίγων δευτερολέπτων – που δεν το κρατάτε, δεν το θηλάζετε, δεν το ταΐζετε, δεν το κουνάτε, θα αρχίσει να μαθαίνει πώς να ηρεμεί μόνο του.

Μύθος 2: Τα μωρά που κοιμούνται χρειάζονται απόλυτη ησυχία;

Όχι! Τα μωρά είναι ικανά να κοιμηθούν βαθιά κατά τη διάρκεια ενός πάρτι. (Εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό;) Μέσα στη μήτρα, τα μωρά περιβάλλονται από δυνατούς ήχους είκοσι τέσσερις ώρες τη μέρα. Οπότε ένα ήσυχο δωμάτιο είναι στην πραγματικότητα μια αισθητηριακή έρημος για το μωρό σας… σαν να κλείνουν εσάς σε μια σκοτεινή ντουλάπα!

Μύθος 3: Δεν κάνει να ξυπνάμε ποτέ ένα μωρό που κοιμάται

Όχι! Όπως μόλις αναφέρθηκε, πρέπει πάντα να ξυπνάτε το μωρό σας που κοιμάται… όταν το ξαπλώνετε για να κοιμηθεί. Η τεχνική «ξύπνα και κοιμήσου» είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε το μικρό σας να αναπτύξει την ικανότητα να ηρεμεί μόνο του όταν το ξυπνάει ένας θόρυβος ή ένας λόξιγκας μέσα στη νύχτα.

Μύθος 4: Όταν ένα μωρό αποκοιμιέται από το κλάμα, κοιμάται καλύτερα.

Χμμ, ίσως! Για να βελτιώσουν τον ύπνο των μωρών οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να τα αφήνουμε μόνα τους να κλαίνε μες στο σκοτάδι. Συμβουλεύουν είτε να μην πηγαίνουμε κοντά τους μέχρι να ξημερώσει ή να επιστρέφουμε κάθε λίγα λεπτά για να τα καθησυχάζουμε.

Αλλά το να αγνοείτε το κλάμα του μωρού σας είναι τελείως κόντρα στο ένστικτό σας. Το να αφήνετε το μωρό σας να «τσιρίζει» για να το διδάξετε να κοιμάται είναι το ίδιο τρελό με το να αγνοείτε τον συναγερμό του αυτοκινήτου σας μέχρι που η μπαταρία θα πέσει.

Μύθος 5: Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιό τους;

Δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να γίνει το μωρό σας ανεξάρτητο. Μάλιστα, το να βάζετε το μωρό σας σε ένα άλλο δωμάτιο δεν είναι καθόλου βολικό για τη νυχτερινή φροντίδα και το τάισμα. Επιπλέον, όταν το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του τους έξι πρώτους μήνες, μειώνεται ο κίνδυνος για ΣΑΒΘ.

*απόσπασμα από το βιβλίο Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο του Harvey Karp, M.D, από τις εκδόσεις διόπτρα


Πηγή