Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για τα παιδιά σας

Θέλετε να κάνετε το καλύτερο για τα παιδιά σας, να τους δώσετε όσα περισσότερα μπορείτε για να είναι ευτυχισμένα.Αλλά μερικές φορές, το μέτρο χάνεται και αντιδράτε με υπερβολικό τρόπο.

Για να μην το παρακάνετε είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στα εξής: 

Μην τα κάνετε να νιώθουν σαν βασιλιάδες

Είναι σημαντικό να κάνετε τα παιδιά σας να αισθάνονται ξεχωριστά, αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα όρια για το τι πρέπει και μπορούν να κάνουν. Παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας να τους ανατεθούν ορισμένες ευθύνες, είναι καθήκον σας ως γονέας να τους καθοδηγήσετε σωστά.

Μη τα κακομαθαίνετε

Είτε πρόκειται για παιχνίδια είτε για το χαρτζιλίκι τους, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να έχουν μέτρο. Παρόλο που ζούμε σε μια εποχή αφθονίας και πολλών εύκολων επιλογών και πρόσβασης, είναι δική σας δουλειά να τους διδάξετε τον τρόπο διαχείρισης –και την αξία – των χρημάτων.

Διδάξτε τους την αξία της εργασίας

Η εργασία είναι απαραίτητη στη ζωή. Κάθε υπεύθυνος ενήλικας πρέπει να εργαστεί για να κερδίσει τα προς το ζην. Είναι κατανοητό ότι μπορεί να θέλετε να τα προστατεύσετε από οτιδήποτε είναι επίπονο, όμως είναι αναγκαίο να κατανοήσουν την αξία της εργασίας.

Μην τα κάνετε να πιστεύουν ότι δεν χρωστάνε σε κανέναν

Μπορεί να αισθάνεστε ότι το παιδί σας αξίζει ό, τι λαμβάνει και δεν οφείλει σε κανέναν τίποτα. Όμως η ζωή είναι ένα δούναι και λαβείν. Επομένως, τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι πολλές φορές λέξεις όπως “ευχαριστώ” έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. 

Βοηθήστε τα να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους

Ως γονείς δίνετε το παράδειγμα. Γι΄αυτό πρέπει να είστε σταθεροί και διακριτικοί. Δεν πρέπει να διαμαρτύρεστε για όσα γίνονται και να ρίχνετε ευθύνες στους άλλους. Αναλογιστείτε ποια είναι τα δικά σας λάθη και αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αυτό αρκεί για να έχουν τα παιδιά σας το σωστό παράδειγμα.

Πηγή: lifehack.org


Πηγή