Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Πέντε πράγματα που κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του

Τα παιδιά βασίζονται στους γονείς τους για να τα καθοδηγήσουν και να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους.

Γι΄αυτό και η ευθύνη να διασφαλίσουν ότι μεγαλώνουν καλά παιδιά με αυτοπεποίθηση, είναι μεγάλη .

Η Seema Hingorrany, κλινική ψυχολόγος με έδρα τη Βομβάη, μοιράζεται συμβουλές για το πώς μπορείτε ως γονείς να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για την ενήλικη ζωή τους.

Αισιοδοξία

Είναι σημαντικό για τους γονείς να ενισχύσουν το σύστημα πεποιθήσεων του παιδιού. Πείτε στα παιδιά σας ότι η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά ότι ως γονείς, θα είστε πάντα εκεί για να τα υποστηρίξετε. Αυτό ενσταλάζει την εμπιστοσύνη μέσα τους ότι δεν είναι μόνα τους και τους δίνει τα εφόδια να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία τη ζωή.

Αυτοεκτίμηση και αυτοφροντίδα

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, ρωτήστε τους για την προτίμησή τους επιλέγοντας μια ταινία που θέλουν να δουν. Επίσης, εάν κάποια μέρα το παιδί σας δεν θέλει να φάει ένα φαγητό που έχετε επιλέξει, μη το αναγκάζετε αλλά αφήστε το να επιλέξει εκείνο τι θέλει να φάει. Με αυτούς τους απλούς τρόπους δείχνεται ότι σέβεστε τις επιλογές τους και τα βοηθάτε να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Ασφάλεια

Ποτέ μην πείτε στα παιδιά σας «Δεν είσαι σε τίποτα καλός» ή «Πώς τα έκανες πάλι». Αντ ‘αυτού, κάντε θετικές δηλώσεις όπως, «Σ’ αγαπώ», « Θα είμαι πάντα εδώ για σένα». Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι τα αγαπάτε και να τους το δείχνετε, γιατί μόνο τότε νοιώθουν συναισθηματική ασφάλεια.

Μοιραστείτε εμπειρίες

Για τα παιδιά, οι γονείς τους είναι οι απόλυτοι ήρωες που ξέρουν τα πάντα και δεν μπορούν να κάνουν λάθος. Αλλά καθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι σωστό να τους μιλήσετε για τα δικά σας λάθη, τις προσπάθειες, τις αποτυχίες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας χάσει ένα αθλητικό τουρνουά, μοιραστείτε ένα αντίστοιχο περιστατικό για το πώς επίσης χάσατε αγώνες όταν παίζατε σε ομάδα. Πείτε του ότι μάθατε από αυτή την εμπειρία και ότι στη ζωή πρέπει  να αντιμετωπίζουμε τις αναποδιές και τις αποτυχίες.

Ακούστε τους

Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Συνεργαστείτε μαζί τους και αφήστε τους να μιλήσουν. Ακούστε για τις εμπειρίες και τις ιδέες τους. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνονται άνετα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους . Αυτό θα τα βοηθήσει να επικοινωνούν με μεγαλύτερη ευκολία τα συναισθήματά τους με τους συνανθρώπους τους.

Πηγή: www.hindustantimes.com


Πηγή