Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μεταφέρετε το μωρό σε κοινό παιδικό δωμάτιο

Εάν το μωρό σας κοιμάται μόνο του στο δωμάτιο προφανώς και δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε αν θα επηρεαστεί ο ύπνος του.

Ωστόσο, αν έχετε δύο παιδιά και το παιδικό δωμάτιο είναι κοινό, η μετάβαση πιθανόν να μην είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία ή όχι της μεταφοράς του μωρού στο ίδιο δωμάτιο με το αδελφάκι του, όπως η ηλικία των παιδιών, πόσο εύκολα ή δύσκολα κοιμούνται, ο βαθμός προσκόλλησης πάνω σας.

Το todaysparent.com απευθύνθηκε σε ειδικούς για συμβουλές σχετικά με το πότε και πώς να μετακινήσετε ένα μωρό στο ίδιο παιδικό δωμάτιο με τον/ην μεγαλύτερο/η αδερφό/ή του/ης και προτείνουν τα εξής: 

Ρουτίνα βραδινού ύπνου

«Κρατήστε το μωρό στο δωμάτιό σας έως ότου κοιμάται όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον έως ότου τα νυχτερινά ξυπνήματα είναι προβλέψιμα», λέει ο Pam Edwards, σύμβουλος παιδιατρικού ύπνου στο Kamloops, BC τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι γονείς θα αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι και επιπλέον το μεγαλύτερο παιδί θα έχει περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί.

Ενημερώστε έγκαιρα το μεγαλύτερο παιδί

Ακριβώς όπως μιλήσατε στο παιδί σας ότι θα αποκτήσει αδελφάκι, θα πρέπει να το προετοιμάσετε και για την συγκατοίκηση. Ανάλογα λοιπόν με την ηλικία του, εξηγήστε του με απλά λόγια πόσο ωραίο είναι να μοιράζονται τα αδέλφια το χώρο τους. Επιστρατεύστε ζωγραφιές, παραμύθια ακόμα και ιστορίες περιγράφοντας πόσο υπέροχο θα είναι τελικά να έχει έναν συγκάτοικο. Θα πρέπει επίσης να εκπαιδεύσετε το μεγάλο παιδί σας για την ασφάλεια, όπως να μην αγγίζει το μωρό ενώ κοιμάται ή να βάζει παιχνίδια στην κούνια. Για να νιώθετε σιγουριά ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη για να παρακολουθείτε το μωρό.

Εκπαίδευση ύπνου

Εάν πρέπει να εκπαιδεύσετε στον ύπνο ένα από τα παιδιά σας μετακινήστε το άλλο παιδί προσωρινά σε διαφορετικό δωμάτιο του σπιτιού ή αν υπάρχει η δυνατότητα στο σπίτι των παππούδων. Το να ακούτε ένα μωρό που κλαίει είναι αρκετά δύσκολο, ακόμα και όταν δεν ανησυχείτε μήπως ξυπνήσουν τα άλλα παιδιά σας.

Χρησιμοποιήστε ένα ρολόι

Τα παιδιά σας καλό είναι να μάθουν να χρησιμοποιούν ένα ρολόι – ξυπνητήρι ( όχι σε μεγάλη ένταση) έτσι ώστε να σηκώνονται ήσυχα χωρίς να ξυπνούν το μωρό.

Δοκιμάστε τις ανταμοιβές

«Αν πρόκειται για μια νέα κατάσταση ύπνου, η χρήση κάποιου προσωρινού κινήτρου έχει νόημα», λέει ο Pam Edwards προτείνοντας κάθε φορά που συνεργάζεται και κοιμάται χωρίς να ενοχλεί το μωρό, να επιβραβεύεται το παιδί με μάρκες που αντιστοιχούν σε ένα νέο παιχνίδι, μια βόλτα ή σε μια ταινία.


Πηγή