Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πέντε πράγματα που τα παιδιά θα ήθελαν να κάνουν οι γονείς τους

Τα παιδιά, αν και ειλικρινή, δεν σας λένε τα πάντα. Αποφεύγουν να πουν πράγματα για τα οποία δεν βρίσκουν τις σωστές λέξεις ή απλά δεν έχουν ιδέα πώς να τα εκφράσουν.

Κι όμως τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη…

Έτσι, δημιουργείται μια περίεργη κατάσταση κατά την οποία τα παιδιά δεν ζητούν αυτά που έχουν ανάγκη από τους γονείς τους και εκείνοι δεν καταφέρνουν να τους τα δώσουν αφού δεν τα γνωρίζουν.

Τι θα ήθελαν τα παιδιά από εσάς τους γονείς τους

Να τα αγαπάτε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να δείχνετε την αγάπη σας σε αυτά καθημερινά με απλούς και ποικίλους τρόπους. Δεν αρκεί να παρέχετε στα παιδιά ένα καλό σπίτι, αγοράζοντάς τους πολλά παιχνίδια και στέλνοντάς τους σε ένα καλό σχολείο. Τα παιδιά χρειάζονται πολύ περισσότερα από αυτό και δεν είναι άλλο από την αληθινή, χειροπιαστή αγάπη σας.

Να είστε παρόντες και να δίνετε προσοχή

Αυτή είναι μια πραγματικά τεράστια ανάγκη των παιδιών. Σας θέλουν εκεί σωματικά αλλά πολύ περισσότερο, συναισθηματικά. Να τα στηρίζετε, να τα εμψυχώνετε, να τα παροτρύνετε, να τα αγκαλιάζετε.

Να τα υποστηρίζετε

Η ζωή είναι δύσκολη και όλοι χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο να μας υποστηρίζει ( και να μας στηρίζει). Όλοι επίσης κάνουμε λάθη και χάνουμε το στόχο. Και είναι πραγματικά δύσκολο να ζήσουμε με την αίσθηση ότι όταν κάνουμε μια κακή επιλογή,  η ζωή μας καταστράφηκε. Είναι σημαντικό λοιπόν για το παιδί να ξέρει ότι οι γονείς του δεν θα το εγκαταλείψουν και ότι είναι εκεί για το υποστηρίξουν όποτε το χρειαστεί.

Να τα αφήσετε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους

Πολύ συχνά οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση, όποια κι αν είναι αυτή ή να επιλέξουν ένα επάγγελμα που θα τα εξασφαλίσει. Αυτά είναι τα δικά σας σχέδια χωρίς όμως ποτέ να αναλογιστείτε ότι πιθανόν να έχουν ένα δικό τους ( σχέδιο).

Η δουλειά σας ως γονείς είναι να  βοηθήσετε να το βρουν και να το υλοποιήσουν.Υπάρχουν εκατομμύρια απελπισμένοι ενήλικες που πιέστηκαν να ακολουθήσουν μια «λογική» καριέρα που ήταν εντελώς πέρα και έξω από τις δυνάμεις και τα θέλω τους. Και παρόλο που μπορεί να πέτυχαν στα μάτια του κόσμου … αισθάνονται άδειοι.

Τα παιδιά λοιπόν θέλουν να τους λέτε ότι είναι ξεχωριστά και μοναδικά, ακόμη και όταν δεν νιώθουν έτσι. Ότι πρέπει να ανακαλύψουν και να επιδιώξουν τα όνειρά τους κι ότι εσείς θα είστε δίπλα τους.

pragmata pou theloun ta paidia apo touw goneis tous2

Να τους δώσετε χώρο

Τα παιδιά χρειάζονται χώρο και ανεξαρτησία για να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Έτσι, θα μάθουν πώς οι πράξεις τους έχουν θετικές και αρνητικές συνέπειες. Απλά θυμηθείτε να μην σηκώνετε το δάχτυλο όταν κάνουν λάθη, απλά βεβαιωθείτε ότι τα κατανοούν και δεν τα επαναλαμβάνουν.

Πηγή: familyfelicity.com

 


Πηγή