Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Πέντε σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας έχει άγχος για το σχολείο

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας όταν επιστρέφουν από το σχολείο στο σπίτι, να συζητούν για το πώς ήταν η μέρα τους  αλλά αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά. 

Συνήθως αποφεύγουν να μιλήσουν με ενθουσιασμό ή απαντούν μονολεκτικά στις απανωτές ερωτήσεις μας. Ορισμένα δε παιδιά επαναλαμβάνουν καθημερινά στους γονείς τους ότι δεν θέλουν να ξαναπάνε στο σχολείο χωρίς να προβάλλουν ένα συγκεκριμένο λόγο.

Σχολικό άγχος

Τα παιδιά που έχουν σχολικό άγχος παρουσιάζουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, ναυτίες, ζαλάδες. Επίσης, συχνά παραπονούνται για στομαχόπονους, έχουν νυχτερινούς εφιάλτες και δεν θέλουν να φάνε. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως το πρωί και μπορεί να συνοδεύονται από εκρήξεις θυμού ή εσωστρέφειας.

Εξίσου συχνό είναι το φαινόμενο ορισμένα παιδιά να μη θέλουν να μπουν καν στο σχολείο ή στο σχολικό λεωφορείο. Κλαίνε και διαμαρτύρονται χωρίς να είναι σε θέση οι δάσκαλοι ή ακόμα και οι γονείς να τα ηρεμήσουν.

Σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί έχει άγχος για το σχολείο

  • Δεν θέλει να το αγγίζουν
  • Δείχνει άκαμπτη, αρνητική συμπεριφορά
  • Δεν είναι ανοιχτό σε επιλογές ή αλλαγές
  • Δεν θέλει να σας αποχωριστεί
  • Παραπονιέται για αδιαθεσία 

Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε

Επειδή τα δάκρυα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας πείσει το παιδί ότι δεν πρέπει να πάει σχολείο, πριν υποκύψετε σε αυτά, αφιερώστε χρόνο για να το ακούσετε. Εάν το σκηνικό της άρνησης επαναλαμβάνεται καθημερινά, προσπαθήστε να σηκωθείτε 10 λεπτά νωρίτερα για να το προετοιμάσετε.
Εξηγήστε του ότι το σχολείο είναι ένας χώρος όπου μπορεί να κάνει καινούργιους φίλους και να μάθει καινούργια πράγματα.  Ενθαρρύνετε το να έχει περισσότερες επαφές με συνομηλίκους και παράλληλα ξεκινήστε κάποιες αθλητικές δραστηριότητες ώστε να έρχεται συχνά σε επαφή με άλλα παιδιά. Δείξτε την απαιτούμενη προσοχή ακόμα και αν οι λόγοι σας φανούν αστείοι ή μη σοβαροί.

Πηγή: handinhandparenting.org


Πηγή