Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πέντε τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου ως μαμά

Ο ρόλος του γονιού είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, πόσο μάλλον το πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι που όλα είναι άγνωστα. Είναι λογικό να έχει φοβίες, άγχη, ανησυχίες και όχι τόση πίστη στον εαυτό σου όσο παλιά. Δεν υπάρχει όμως λόγος πανικού. Μέρα με τη μέρα θα ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα στον κόσμο της μητρότητας και σταδιακά θα βρεις και πάλι την χαμένη σου αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, υπάρχουν και μερικά ακόμα tips τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν.

Ενίσχυσε τις γνώσεις σου σχετικά με τη φροντίδα και την ανάπτυξη του μωρού

Ενημερώσου για τους πρώτους μήνες του μωρού, διάβασε βιβλία, περιοδικά, άρθρα, δες βίντεο και εξοικειώσου με ό,τι αφορά το νεογέννητο μωρό σου. Όσο περισσότερα διαβάζεις, τόσο περισσότερα θα γνωρίζεις και τόσο καλύτερα θα μπορείς να κρίνεις και να αξιολογείς.

Μίλα στους ειδικούς

Στην εγκυμοσύνη, για  ό,τι σε προβλημάτιζε ή σε ανησυχούσε ρωτούσες τον γυναικολόγο σου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και τώρα με τον παιδίατρο. Αφενός ένας ειδικός πάντα γνωρίζει καλύτερα, αφετέρου ο παιδίατρος του μωρού σου έχει την ακριβή εικόνα και γνωρίζει επακριβώς τη δική σου περίπτωση.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Μην ξεχνάς τον εαυτό σου. Κι εσύ, όπως και το μωρό σου ή ο σύντροφός σου, χρειάζεσαι φροντίδα. Δεν λέμε να κάνεις κάτι φοβερό, αλλά ακόμα και μία απλή σκέψη όπως ότι “σήμερα θα είναι μία όμορφη μέρα” θα σε βοηθήσει να ανέβεις ψυχολογικά και να ανακτήσεις λίγο την αυτοπεποίθησή σου.  Μίλα στον εαυτό σου σαν να μιλάς σε μία φίλη σου που έχει χάσει την αυτοπεποίθησή της. Τι θα της έλεγες για να νιώσει καλύτερα; Αυτό πες και σε εσένα.

Μίλα με άλλες μαμάδες

Η συζήτηση με μία μαμά που  βιώνει τα ίδια ή που έχει ήδη βρεθεί στη θέση που είσαι τώρα, θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι όλα αυτά που νιώθεις είναι απολύτως φυσιολογικά. Επιπλέον, μπορεί να σου δώσει πολύτιμες συμβουλές που θα σε κάνουν να νιώσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Συνέχισε να κάνεις κάτι στο οποίο είσαι καλή

Αυτό μπορεί να είναι ένα χόμπι ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Ο χρόνος με ένα μικρό μωρό στο σπίτι είναι σίγουρα περιορισμένος, προσπάθησε όμως να ξεκλέψει λίγα λεπτά για κάνεις αυτό που αγαπάς. Θα σε αναζωογονήσει, θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σου και θα  σε ανεβάσει ψυχολογικά.


Πηγή