Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Πέντε facts για τον ύπνο του νεογέννητου

Πόσες ώρες την ημέρα κοιμούνται τα νεογέννητα;

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, διαφοροποιούνται και οι ανάγκες του σχετικά με τον ύπνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από την γέννησή του μέχρι και τον τρίτο μήνα, το μωρό χρειάζεται από 14 μέχρι 17 ώρες ύπνου την ημέρα. Στην φάση αυτή, ο κάθε ύπνος του έχει συνήθως διάρκεια δύο με τέσσερις ώρες.

Πέντε facts για τον ύπνο του νεογέννητου

Ο ύπνος του νεογέννητου είναι ανήσυχος

Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να κοιμούνται γαλήνια για ώρες, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τα λίγων εβδομάδων μωρά. Τα νεογέννητα κάνουν ανήσυχο ύπνο και ξυπνάνε συχνά και αυτό γιατί συνήθως το μισό διάστημα από αυτό που κοιμούνται βρίσκονται στο στάδιο REM του ύπνου.

Πολλά νεογέννητα κάνουν θορύβους όταν κοιμούνται

Πολλά μωρά κάνουν διάφορους ήχους στον ύπνο τους όπως ροχαλητό, συριγμό ή γρήγορες ανάσες. Οι ήχοι αυτοί είναι αναμενόμενοι και απόλυτα φυσιολογικοί αναφέρει η παιδίατρος Rachel Ouellette στο todayparent.com. Το νεογέννητο έχει περάσει εννέα μήνες μέσα στη μήτρα και τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή του χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει να αναπνέει έξω από αυτήν.

Το νεογέννητο δεν ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα

Μέχρι και το τέλος του πρώτου μήνα, το νεογέννητο δεν μπορεί να καταλάβει πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Σταδιακά προσαρμόζεται στο νέο αυτό περιβάλλον που έχει βρεθεί μετά την μήτρα και παράλληλα αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του, συνεπώς και οι ικανότητές του.

Ο ύπνος του γονιού μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του νεογέννητου

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτό που ήδη γνωρίζατε, ότι δηλαδή όσο πιο ξεκούραστος είναι ο γονιός, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ηρεμήσει ή να κοιμίσει το νεογέννητο. Ο ύπνος του μωρού είναι αλληλένδετος με τον ύπνο της μητέρας, για αυτό μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια κάθε φορά που το χρειάζεστε.

Τις πρώτες εβδομάδες θα χρειαστεί να ξυπνήσετε το μωρό για να φάε

Τα νεογέννητα έχουν πολύ μικρό στομαχάκι για αυτό και αδειάζει και γεμίζει ανά τακτά διαστήματα. Τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό πρέπει να τρώει κάθε δύο περίπου ώρες, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το ξυπνήσετε ενώ κοιμάται.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή