Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης: Όταν «μιλάει» η Τέχνη

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, και με αφορμή το γεγονός αυτό, ας θυμηθούμε project που είχαν στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου στα τραγικά στατιστικά στοιχεία…

Πρώτα από όλα ας θυμηθούμε το βίντεο που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο στο διαδίκτυο, για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, με τίτλο «Το Μυστικό της Νίκης». Ηταν ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων ώστε να μπορει να γίνει κατανοητό από όλες τις ηλικίες, με πρωταγωνίστρια τη Νίκη που θέλει να πει σε όλα τα παιδιά το μυστικό της. Αυτό δεν είναι άλλο από το ότι ένα άτομο από το οικείο περιβάλλον της θέλει να τη βλάψει. Εκείνη όμως ξέρει να προστατεύει τον εαυτό της γιατί γνωρίζει τον κανόνα του εσώρουχου και τελικά, εκμυστηρεύεται την περιπέτειά της στην καλή της νεράιδα!

Το Μυστικό της Νίκης” είναι μια ιστορία κινουμένων σχεδίων (3D animation video), με ελληνικούς χαρακτήρες, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Δείτε το μαζί με τα παιδιά σας. Παροτρύνετέ τα να σας μιλούν για ότι και αν τους συμβαίνει.

Επιπλέον, ένα παλιότερο βίντεο, με θέμα την παιδική κακοποίηση, είχε επίσης συγκλονίσει το κοινό, αφού πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά – θύματα των ίδιων τους των γονιών.

 Ο Μάνος, η Δανάη, ο Αλεξ, η Ελένη είναι μόνο κάποια από τα παιδιά – θύματα που μιλούν για την ιστορία τους. Είναι όμως και παιδιά που η τύχη τους άλλαξε, αφού πια είναι προστατευμένα στην οικογένεια του Χαμόγελου του παιδιού. Δείτε το εδώ.

Να σημειώσουμε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών υλοποίησε σε εθνικό επίπεδο δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.

Και τέλος, αξίζει να δείτε την πολυετή δουλειά της φωτογράφου Μαριέλα Φιρέρ, η οποία για περισσότερο από δέκα χρόνια κατέγραφε ιστορίες παιδιών που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Τις φωτογαφίες παρουσίασε σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο 700 σελίδων, με τίτλο «My Piece of Sky», το οποίο φυσικά θεωρεί έργο ζωής. Μέσα σε αυτό υπάρχουν ιστορίες παιδιών αλλά και πώς βίωσε η οικογένειά τους την κακοποίηση, ενώ οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές. Δείτε τις εδώ.


Πηγή