Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Τι προσφέρει η οικογένεια στο παιδί;

Εκτός από την Ημέρα της Μητέρας και την Ημέρα του Πατέρα, έχει καθιερωθεί από το 1993 ο εορτασμός της οικογένειας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μαϊου, εστιάζοντας στο ρόλο της οικογένειας στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού.

Για δεύτερη χρονιά η επέτειος εορτάζεται σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Οι οικογένειες είναι αυτές που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, φροντίζοντας τα παιδιά και προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις ανατροπές που προκέκυψαν. Και μπορεί οι οικογένειες ν’ αλλάζουν, εξακολουθούν όμως να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.

Τα οφέλη της οικογένειας στη ζωή του παιδιού

Συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη

Η οικογένεια είναι η πιο σημαντική επιρροή στη συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Οι γονείς παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο, τους ίδιους και τους άλλους.

Ηθικές αξίες

Η οικογένεια επηρεάζει και διαμορφώνει στα μέλη της το τι είναι σωστό και λάθος. Διδάσκει τις ηθικές αξίες με τις οποίες πρέπει να πορεύονται και ενθαρρύνει τα παιδιά να βγάζουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Μοντελοποίηση συμπεριφοράς

Η οικογένεια παρέχει ένα πλαίσιο για τη μοντελοποίηση συμπεριφοράς που μιμούνται τα παιδιά. Εάν ένα παιδί δει τους γονείς του να φωνάζουν, να χτυπούν πόρτες ή να τσακώνονται, θα σκεφτεί ότι αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος όταν προκύπτει. Από την άλλη πλευρά, αν οι γονείς μιλάνε με σεβασμό και ήπιο τόνο, θα μάθει κι αυτό να αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις με αντίστοιχο τρόπο.

oikogeneia

Συνέπειες

Τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειές τους επηρεάζουν τους άλλους. Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να μάθουν για τις συνέπειες των ενεργειών τους και τον αντίκτυπο που έχουν στην υπόλοιπη οικογένεια μέσω της συνεχούς συζήτησης και της καθημερινής επαφής.

Ευημερία

Οι εποικοδομητικές οικογενειακές σχέσεις έχουν θετική επίδραση στην υγεία, την ευημερία των μελών της και στις σχέσεις με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των συμμαθητών και των δασκάλων. Η έρευνα έχει δείξει ότι μια στοργική υποστηρικτική οικογένεια μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του στρες και να αυξήσει τη συναισθηματική σταθερότητα, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Και μην ξεχνάτε: δεν έχει σημασία πώς φαίνεται η οικογένειά σας, αρκεί να είναι δική σας!

Πηγή: searchlight.vc

 

 


Πηγή