Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παιδί και διατροφή: Τα έξι καλύτερα λαχανικά για μωρά

H σωστή και ισορροπημένη διατροφή ήδη από τη βρεφική ηλικία, είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Από τον έκτο μήνα του μωρού και έπειτα, εισάγουμε σταδιακά τις στερεές τροφές στη διατροφή του, τροφές που θα προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του.

Τα λαχανικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία όλων μας και είναι ανάμεσα στις πρώτες στερεές τροφές του μωρού. Ποια είναι όμως τα πιο ωφέλιμα λαχανικά για μωρά που δεν πρέπει να λείπουν από τη βρεφική διατροφή;

Καρότα

Τα καρότα είναι εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, η οποία συμβάλλει στην καλή όραση και την υγεία των ματιών. Επιπλέον, κάνουν καλό στην καρδιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα η κατανάλωσή τους ενισχύει το ανοσοποιητικό λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν.

Μπρόκολο

Μία άλλη εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, είναι το μπρόκολο. Το μπρόκολο θεωρείται από τα πιο ευεργετικά για τον οργανισμό λαχανικά καθώς έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες Α, Κ1, Β1, Β6, Ε, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και είναι μία εξαιρετική τροφή για το μωρό σας. Το πράσινο αυτό φυλλώδες λαχανικό είναι πολύ καλή  πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και το φολικό οξύ, τα οποία λειτουργούν σαν συναγερμός, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό ότι προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό ιοί και μικρόβια.

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα είναι ένα λαχανικό που εύκολα αρέσει στα μωρά λόγω της γλυκιάς γεύσης της. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, β-καροτίνη, φυτικές ίνες και κάλιο, συστατικά που είναι αναγκαία για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Πορτοκαλί κολοκύθα

Η πορτοκαλί κολοκύθα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Έχει αντιμικροβιακή δράση και είναι πλούσια σε β-καροτίνη, βιταμίνη A και βιταμίνη C.

Φασόλια

Όλων των ειδών τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητα για την υγεία των παιδιών.

Πηγή: bellamysorganic.com.au


Πηγή