Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Παιδί και κατοικίδιο: Ποια τα οφέλη από τη συμβίωση του παιδιού με τα ζώα;

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η σημερινή, μία ημέρα αφιερωμένη στα τετράποδα μέλη της οικογένειας και όχι μόνο.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Πότε καθιερώθηκε και γιατί;

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Έκτοτε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Το 1978 υπογράφηκε και η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ότι όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή, αλλά και ότι ο άνθρωπος οφείλει να τα σέβεται και να τα προστατεύει. Η σημερινή ημέρα είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωσή τους.

Ποια είναι τα οφέλη της συμβίωσης με ένα κατοικίδιο για το παιδί;

Βοηθάει το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του

Το παιδί αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση με το κατοικίδιό του. Το φροντίζει, παίζει μαζί του και μέσα από την καθημερινή επαφή, φροντίδα και επικοινωνία μαθαίνει πώς να εκφράζει τα συναισθήματά του. Το παιδί συνεπώς γίνεται πιο εξωστρεφές και αναπτύσσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα

Τα κατοικίδια χρειάζονται τροφή, νερό, φροντίδα. Τα παιδιά από μόνα τους θέλουν να φροντίσουν τα κατοικίδιά τους και από νωρίς αναλαμβάνουν ευθύνες και μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα.

Η συνύπαρξη με το κατοικίδιο συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο, η συχνή επαφή με ένα ζώο μειώνει τα επίπεδα άγχους και αυξάνει τα χημικά της “καλής διάθεσης” όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Επιπλέον, φινλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 έδειξε ότι η ζωή με τα σκυλιά ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών, ίσως επειδή ένα σκυλί φέρνει περισσότερη “βρωμιά” στη ζωή τους.

Τα παιδιά αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση

Έρευνες δείχνουν ότι η ανάγνωση σε έναν πιστό και μη λογοπαθικό σύντροφο, όπως ένας σκύλος ή γάτα, μπορεί να ενθαρρύνει τους διστακτικούς αναγνώστες να διαβάζουν δυνατά, γεγονός που με τη σειρά του θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους.


Πηγή