Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Παιδί-σάντουιτς»: Οι σούπερ δυνάμεις των μεσαίων παιδιών της οικογένειας

Το πρώτο είναι συνήθως το πιο καλομαθημένο. Έστω και για λίγο, έχει υπάρξει μοναχοπαίδι και έχει βιώσει την αποκλειστική προσοχή και φροντίδα των γονιών του. Το τελευταίο, ο «Βενιαμίν», απολαμβάνει λίγο παραπάνω κανάκεμα από όλα τα μέλη της οικογένειας. Είναι το χαϊδεμένο και οι γονείς είναι πλέον σίγουροι για το τι κάνουν, είναι λιγότερο αγχωμένοι, συνεπώς και πιο χαλαροί. Το μεσαίο παιδί το αφήσαμε για το τέλος. Είναι το γνωστό «παιδί – σάντουιτς» και σε αυτό είναι αφιερωμένο το σημερινό μας άρθρο.

Αρκετοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα μεσαία παιδιά είναι συνήθως μοναχικά, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αισθάνονται παραμελημένα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ύπαρξη του όρου «Σύνδρομο του Μεσαίου Παιδιού».

Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα τα μεσαία παιδιά ή η παραπάνω άποψη είναι ένα στερεότυπο που απλώς διαιωνίζεται;

Η Katrin Schumann, ψυχολόγος και συγγραφέας του «The Secret Power of Middle Children», υποστηρίζει ότι τα μεσαία παιδιά, αντίθετα από όσα πιστεύουν πολλοί, είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί άνθρωποι, με πολλές ευαισθησίες.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, τα μεσαία παιδιά είναι πιο ανοιχτόμυαλα και πρόθυμα να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα. Έχουν ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες και εκτιμούν την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας, συνεπώς είναι πολύ καλοί φίλοι και σύντροφοι. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο psychologytoday.com, τα «παιδιά-σάντουιτς» γίνονται πιο πιστοί σύντροφοι μεγαλώνοντας από ότι τα πρωτότοκα ή τα μικρότερα παιδιά:

«Μία έρευνα που είχαμε κάνει έδειξε ότι τα μεσαία παιδιά μεγαλώνοντας, γίνονται  πιο ανοιχτόμυαλοι και περιπετειώδεις σύντροφοι όσον αφορά τις ερωτικές συνευρέσεις τους, ωστόσο είναι οι πιο πιστοί στις σχέσεις τους.»

Επίσης, σύμφωνα με την ψυχολόγο, τα μεσαία παιδιά είναι εξαιρετικοί συνεργάτες. Γνωρίζουν πολύ καλά τι εστί ομαδικό πνεύμα και συνήθως είναι από τα πιο αγαπητά και δημοφιλή πρόσωπα στη δουλειά τους. Επιπλέον, έχουν κατανόηση, υπομονή και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε καταστάσεις, αλλά και να επικοινωνήσουν με ανθρώπους.

Με λίγα λόγια, τα μεσαία παιδιά είναι αξιολάτρευτα πλάσματα και μπορεί στο οικογενειακό περιβάλλον να μένουν -ή να νιώθουν ότι μένουν- στην αφάνεια, μεγαλώνοντας όμως γίνονται σπουδαίοι άνθρωποι, φίλοι και σύντροφοι.


Πηγή