Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παιδική κακοποίηση: Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα sleepovers και τι να κάνετε ως γονείς

Τα περιστατικά παιδικής σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης δεν εκλείπουν στις μέρες μας. Συνολικά 229 παιδιά ηλικίας από 3 μηνών έως και 17 ετών που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στην δεκαετία 2005-2015, εντοπίστηκαν από καταγγελίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς, στο πλαίσιο έρευνας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Σχεδόν τα μισά θύματα (49,8%) ήταν ηλικίας 13-18 ετών, ενώ το 36,3% ήταν ηλικίας 6 έως 12 ετών και το 13,9% παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Δράστης στο 93% των περιπτώσεων είναι κάποιος που γνωρίζει το θύμα και ο οποίος το προσεγγίζει είτε αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης, είτε δωροδοκώντας το.

Πληθώρα ερευνών επιβεβαιώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, το παιδί γνωρίζει τον κακοποιητή του. Οι τρόποι προσέγγισης είναι πολλοί περισσότεροι από τους παραπάνω και η οργάνωση Child Rescue Coalition έφερε στο προσκήνιο κάτι το οποίο πολλοί γονείς δεν έχουν σκεφτεί: τα sleepovers.

 

Σύμφωνα με  την οργάνωση πολλοί γονείς που αφήνουν τα απιδιά τους να κοιμηθούν σε σπίτια φίλων, δεν σκέφτονται όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Το Child Rescue Coalition δημιούργησε μία καμπάνια με συμβουλές. «Προσπαθούμε να εντοπίσουμε παιδεραστές από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για παράνομο υλικό που ενδεχομένως να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Είναι μία καλή στιγμή να υπενθυμίσουμε στους γονείς να επιτρέπουν τα sleepover εκεί όμως που είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή» αναφέρει  σε συνέντευξή του στο CBS12 News ο CEO του οργανισμού Carly Yoost.

Σύμφωνα με το CDC 1 στα 4 παιδιά και 1 στα 13 αγόρια κακοποιείται σεξουαλικά πριν την ηλικία των 18 ετών, με τα εγκλήματα αυτά να γίνονται πολλές φορές από κάποιο γνωστό του για αυτό και σύμφωνα με τον Yoost είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν από νωρίς ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ακουμπάει το σώμα τους.

Συμβουλές για ένα ασφαλές sleep over

Σημαντικό αρχικά είναι να γνωρίζουν οι γονείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει το sleepover. Θα είναι άλλα παιδιά μεγαλύτερα εκεί; Πού θα κοιμηθεί το παιδί; Με ποιον;

Άλλες συμβουλές είναι οι εξής:

  • Πάντα να ελέγχετε ότι το παιδί είναι καλά είτε μέσω τηλεφώνου είτε με κάποιο μήνυμα αν το παιδί έχει κινητό.
  • Μιλήστε στο παιδί για τα όρια και για το πώς κανείς δεν έχει δικαίωμα να το ακουμπάει.
  • Βρείτε μία λέξη-κωδικό που θα τη γνωρίζετε μόνο οι δυο σας και θα τη χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση ανάγκης.




Πηγή