Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Παιδικοί εφιάλτες: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Όλοι έχει τύχει να δούμε εφιάλτες και μάλιστα ουκ ολίγες φορές. Σύμφωνα με το momjunction.com, οι εφιάλτες ορίζονται επιστημονικά ως εξής: “επαναλαμβανόμενα περιστατικά παρατεταμένων και εξαιρετικά δυσφορικών ονείρων που συνήθως περιλαμβάνουν απειλές για την επιβίωση, την ασφάλεια ή τη φυσική ακεραιότητα του ατόμου”.

Εκτός από τους ενήλικες, εφιάλτες βλέπουν και τα παιδιά και μάλιστα από την βρεφική τους ακόμα ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες, το 13,5% των νηπίων βλέπουν εφιάλτη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ στην ηλικία των επτά και εννέα ετών τα ποσοστά αυξάνονται στο 87% και 95,7% αντίστοιχα.

Αίτια

Τα αίτια δεν είναι σαφή στην επιστημονική κοινότητα, ωστόσο φαίνεται ότι σχετίζονται με παραστάσεις και εμπειρίες που έχουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εφιάλτες προκαλούνται από ποικίλους παράγοντες όπως είναι οι διαταραχές ύπνου, οι δραστικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών,  οι οικογενειακές σχέσεις και η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι. Επίσης, οι εφιάλτες μπορεί να προκληθούν μετά την ανάγνωση ενός τρομακτικού βιβλίου ή η αφού το παιδί δει βίαιες και τρομακτικές εικόνες.

Πώς να διαχειριστείτε τους εφιάλτες των παιδιών;

Κάντε το μία αγκαλιά

Εάν το μικρό σας ξυπνήσει στον ύπνο του από έναν εφιάλτη, κάντε το μία μεγάλη αγκαλιά. Θα νιώσει ασφάλεια και θα ηρεμήσει.

Μιλήστε του

Αφήστε το παιδί σας να σας μιλήσει για τον εφιάλτη που είδε. Εξηγήστε του ότι ήταν ένα κακό όνειρο και ότι τίποτα από όσα είδε δε συνέβη στην πραγματικότητα. Επιπλέον, η καθημερινή συζήτηση  θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν το παιδί είναι αγχωμένο τη συγκεκριμένη περίοδο και εκείνο, μέσα από τον διάλογο, θα μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του πιο εύκολα.

Αλλάξτε του τη διάθεση

Μετά από έναν εφιάλτη, είναι απόλυτα το παιδί να είναι ανήσυχο και στρεσαρισμένο. Αλλάξτε του διάθεση, διαβάζοντάς του ένα παραμύθι ή με ένα παιχνίδι που θα το κάνει να γελάσει.

Δώστε του το αγαπημένο αντικείμενο

Εάν το μικρό σας έχει ένα αγαπημένο κουκλάκι ή μία αγαπημένη κουβέρτα, τότε το συγκεκριμένο αντικείμενο θα το βοηθήσει να νιώσει ασφαλές και να ηρεμήσει.

Μείνετε δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί ξανά

Μετά από έναν εφιάλτη είναι σημαντικό το μικρό σας να νιώσει ότι είναι ασφαλές. Μείνετε δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί ξανά.


Πηγή