Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας: Τα 4 διαφορετικά είδη bullying

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του bullying, θύματα του οποίου είναι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, ο σχολικός εκφοβισμός έχει γίνει ένα ακόμα πιο συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με περσινά στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού, πάνω από το 34% των Ελλήνων μαθητών έχουν πέσει θύματα bullying ενώ το 40% των καθηγητών πιστεύει ότι τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπώνται ή υποβαθμίζονται. Ακόμα πιο συγκλονιστικό και άξιο προβληματισμού είναι ότι μόλις ένα στα δέκα παιδιά λαμβάνει επαγγελματική υποστήριξη.

Ο εκφοβισμός όμως δεν γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, καθώς παίρνει διαφορετικές μορφές και ασκείται με διαφορετικά μέσα.

Σωματικός εκφοβισμός.
Το συγκεκριμένο είδος bullying γίνεται με την άσκηση σωματικής δύναμης, είτε πρόκειται για ένα σπρώξιμο, τσίμπημα ή ακόμα πιο έντονη σωματική βία. Γενικά περιλαμβάνει οποιαδήποτε πράξη μπορεί να προκαλέσει σωματικό πόνο στο παιδί.

Λεκτικός εκφοβισμός
Ο λεκτικός εκφοβισμός, αν και δεν περιλαμβάνει σωματική βία, μπορεί να γίνει εξίσου επώδυνος για ένα παιδί. Το αποτέλεσμα συνήθως το παιδί να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του ή και φόβο.

Cyberbulling
To cyberbullying είναι ο εκφοβισμός ο οποίος γίνεται μέσω διαδικτύου. Το συγκεκριμένο είδος εκφοβισμού είναι ακόμα πιο επικίνδυνο εν μέσω πανδημίας και στόχο έχει να βλάψει το παιδί μέσω απειλών, ψευδών κατηγοριών ή αβάσιμων φημών.

Κοινωνικός εκφοβισμός
Σύμφωνα με έρευνες ο κοινωνικός εκφοβισμός είναι πιο συνήθης στα κορίτσια. Ως κοινωνικός εκφοβισμός ορίζεται ο παραγκωνισμός που αισθάνεται ένα παιδί από τους συμμαθητές τους ή μέλη οποιασδήποτε ομάδας στην οποία μπορεί να ανήκει (πχ αθλητική)

Πηγή: todaysparent.com


Πηγή