Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παράτριμμα (Σύγκαμα) μωρού: Tips για να περιποιηθείτε το ερεθισμένο δέρμα από την πάνα

Αν ρωτήσετε τους γονείς ποιο είναι το κύριο μέλημά τους όταν πρόκειται για την περιποίηση του δέρματος του μωρού τους, πολλοί από αυτούς θα πουν το ίδιο πράγμα: εξάνθημα που δημιουργεί η πάνα ή αλλιώς το σύγκαμα μωρού. Σχεδόν κάθε μωρό εμφανίζει εξάνθημα από την πάνα κάποια στιγμή, και ενώ οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τα βασικά – συχνές αλλαγές της πάνας, στεγνή ευαίσθητη περιοχή – μερικές φορές τα μωρά θα εμφανίσουν εξάνθημα από την πάνα.

Γιατί τα μωρά εμφανίζουν παράτριμμα (σύγκαμα, εξάνθημα)

Τα μωρά εμφανίζουν εξάνθημα από την πάνα επειδή το δέρμα τους είναι εξαιρετικά λεπτό και ευαίσθητο και έχει μικρότερη αντίσταση σε δερματικούς ερεθιστικούς παράγοντες. Όταν τα μωρά φορούν πάνες, το δέρμα τους εκτίθεται σε παρατεταμένη έκθεση σε υγρασία και ερεθιστικούς παράγοντες (όπως ούρα και κόπρανα). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, τριβή και ευαισθησία.

Σύγκαμα ή παράτριμμα – Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του εξανθήματος από την πάνα είναι η χρήση μιας θεραπευτικής αλοιφής ή κρέμας. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετές κρέμες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς. Στην επιλογή, θα σας βοηθήσει η παιδίατρος ή η/ο φαρμακοποιός σας. Οι κρέμες που προορίζονται για την αλλαγή της πάνας, φημίζονται για την προστασία του δέρματος του μωρού, την ενυδάτωσή τους και φυσικά το “σφράγισμα” του δέρματος ώστε να μην επηρεάζεται από την υγρασία.

Tips για να περιποιηθείτε το ερεθισμένο δέρμα από την πάνα

  1. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν αλλάξετε την πάνα του μωρού σας. Το πλύσιμο των χεριών σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηρίων σε άλλα μέρη του σώματος (τόσο στο μωρό σας όσο και στο δικό σας).
  2. Αποφύγετε τα μωρομάντηλα που περιέχουν αλκοόλη ή αρώματα, μιας και μπορεί να στεγνώσουν επάνω στο δέρμα. Αντ ‘αυτών, επιλέξτε μωρομάντηλα χωρίς άρωμα, χωρίς οινόπνευμα και συνεχίστε με ένα υγρό πανί.
  3. Μην σφίγγετε τις πάνες. Αφήστε τις λίγο χαλαρές ώστε να “αναπνέει” το δέρμα του μωρού. Οι σφιχτές πάνες μπορεί να προκαλέσουν τριβή και άλλους ερεθισμούς.
  4. Μη χρησιμοποιείτε την κρέμα μόνο όταν ερεθίζεται το δέρμα του μωρού σας. Η συχνή και τακτική χρήση, λειτουργεί ως πρόληψη, έτσι το δέρμα του μωρού σας θα είναι προστατευμένο.
  5. Αποφύγετε τα μικρά και στενά βρεφικά ρούχα. Αν το μωρό σας χρησιμοποιεί μικρά ρούχα, που δεν αφήνουν τον αέρα να περάσει από την περιοχή της πάνας, αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
  6. Αφήστε το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε χωρίς πάνα, μέσα στην ημέρα. Η έκθεση του δέρματος στον αέρα είναι ένας απλός τρόπος για να το διατηρήσετε στεγνό. Απλώστε απλώς μια πετσέτα εκεί που θα αφήσετε το μωρό σας να ξαπλώσει για λίγο χωρίς την πάνα του.
  7. Περιορίστε τη χρήση σαπουνιού. Αντ΄ αυτού χρησιμοποιήστε βρεφικό απαλό σαπούνι.
  8. Δώστε προσοχή στη διατροφή του παιδιού σας. Η έναρξη νέων τροφών μπορεί να αλλάξει τις κινήσεις του εντέρου και τα κόπρανα του μωρού σας, γεγονός που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του.
  9. Αν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες, βεβαιωθείτε ότι οι πάνες θα αφήνουν το δέρμα να “αναπνέει”. Αλλάζετε συχνά τις πάνες του μωρού σας και πάντα να τις πλένετε με καυτό νερό. Μην ξεχνάτε να τις ξεπλένετε δύο φορές με κρύο νερό.

Αν το παράτριμμα ή σύγκαμα επιμένει ακόμη και μετά τα όσα θα κάνετε στο σπίτι, κανονίστε ένα ραντεβού με τον παιδίατρό σας.


Πηγή