Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Παρωτίτιδα στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η μεταδοτικότητα της παρωτίτιδας είναι μέτρια και μπορεί να προσβληθεί κανείς μόνο με απευθείας επαφή μέσω σταγονιδίων. Το φτέρνισμα ή η κοινή χρήση ενός ποτηριού, θα μπορούσαν να διαδώσουν τον ιό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της παρωτίτιδας είναι συχνά ήπια ενώ μερικά παιδιά δεν θα έχουν καθόλου. Ο πυρετός, ο πόνος και η ευαισθησία στο αυτί είναι μερικά από αυτά. Περίπου το 70% των παιδιών με παρωτίτιδα θα εμφανίσουν οδυνηρό πρήξιμο κάτω από το αυτί και κατά μήκος της γνάθου.Η παρωτίτιδα είναι κολλητική λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση και των πρώτων συμπτωμάτων ως και 7 μέρες μετά την υποχώρησή τους.Οι επιπλοκές της ασθένειας είναι σοβαρές καθώς μπορεί να εκδηλωθεί μηνιγγίτιδα και σπανιότερα εγκεφαλίτιδα ή παγκρεατίτιδα. 

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την παρωτίτιδα. Συνήθως αντιμετωπίζεται με ανάπαυση και μαλακές τροφές , ενώ η μόνη πρόληψη είναι ο εμβολιασμός κατά τον 15ο μήνα της ζωής του μωρού, μαζί με την ιλαρά και την ερυθρά. Η ασθένεια μπορεί να προσβάλλει παιδιά μετά τον 6ο μήνα της ζωής τους αλλά και ενήλικες.Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μένει ενυδατωμένο και τρώει καλά. Εάν εμφανιστεί μια δευτερογενής επιπλοκή όπως η μηνιγγίτιδα, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, λήθαργο, εμετός και πονοκεφάλους.

Τι πρέπει να θυμάστε

Η επώαση του ιού διαρκεί 12-35 μέρες. Εάν το παιδί σας έχει παρωτίτιδα, πρέπει να το κρατήσετε μακριά από άλλα παιδιά και όποιον δεν έχει εμβολιαστεί. Τα συμπτώματα χρειάζονται συχνά αρκετές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να εμφανιστούν και ένα άτομο παραμένει μεταδοτικό έως ότου μειωθεί το πρήξιμο, δηλαδή περίπου μια εβδομάδα.

Πηγή: todaysparent.com

 


Πηγή