Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πασχαλινό τραπέζι: Τι μπορει να φάει το παιδί που δεν τρώει τη μαγειρίτσα

Το φαγοπότι του Πάσχα ξεκινάει ήδη από το βράδυ της Ανάστασης μετά την εκκλησία. Το μενού είθισται να περιλαμβάνει μαγειρίτσα, την οποία, ωστόσο, δεν τρώνε όλοι και ειδικά τα παιδιά.

Το έθιμο της μαγειρίτσας

Η επιλογή της μαγειρίτσας για το τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης, μόνο τυχαία δεν είναι. Η μαγειρίτσα είναι μία πολύ ιδιαίτερη σούπα που φτιάχνεται από εντόσθια και τη συκωταριά του αρνιού, μαρούλια ή άλλα χόρτα, φρέσκο κρεμμύδι και άνηθο. Θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό πιάτο που προετοιμάζει τον οργανισμό για την κρεατοφαγία μετά από τη μακρά περίοδο της νηστείας.

Τα άγρια χόρτα σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι την περίοδο της σκλαβιάς από τους Αιγυπτίους. Όσον αφορά τις συνταγές, ποικίλουν ανά περιοχή χωρίς ωστόσο οι αποκλίσεις στα υλικά και στην εκτέλεσή τους να είναι μεγάλες.

Τι να φάει το παιδί αν δεν τρώει τη μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα… αλλιώς

Η μαγειρίτσα είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο που τα παιδιά με δυσκολία δέχονται ακόμα και να δοκιμάσουν. Εάν το παιδί δεν τρώει τη μαγειρίτσα λόγω του κρέατος που περιέχει μπορείτε να «πειράξετε» ελαφρώς τη συνταγή και αντί για συκωταριά και έντερα, να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο κρέας, όπως κοτόπουλο.

Κοτόσουπα

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μία τελείως διαφορετική σούπα, όπως για παράδειγμα κοτόσουπα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το τραπέζι είναι αρκετά αργά το βράδυ, συνεπώς, ειδικά το παιδί, δε χρειάζεται να φάει βαριά. Εάν έχει φάει κανονικό μεσημεριανό γεύμα, μπορεί να φάει ακόμα και ένα βραστό αυγό με λίγη σαλάτα.

Για την κοτόσουπα, μία πολύ εκολη συνταγή από την αγαπημένη μας mamatsita: 

  • 6 μπουτάκια κοτόπουλο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1./2 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1,7 ml ζεστό νερό
  • 250 γρ. τραχανά με σπανάκι και πράσο
  • για το σερβίρισμα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση: 

Ραντίστε τα μπουτάκια με ελαιόλαδο και προσθέστε τους αλάτι – πιπέρι και γλυκιά πάπρικα.

Ζεστάνετε καλά την κατσαρόλα και θωρακίστε εκεί καλά και απ’ όλες τις μεριές δύο με τρία λεπτά τα μπουτάκια. Προσθέστε στην κατσαρόλα ένα φύλλο δάφνης και καλύψτε τα μπουτάκια με ζεστό νερό.

Σκεπάστε και βράστε σε μέτρια θερμοκρασία για 25 περίπου λεπτά μέχρι τα μπουτάκια να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν αρκετά. Μόλις γίνει αυτό, μεταφέρετέ τα σε ένα πιάτο και προσθέστε στο ζωμό τον τραχανά.

Βάλτε και πάλι τα μπουτάκια μέσα στην κατσαρόλα και σερβίρετε τη σούπα ζεστή με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξύσμα λεμονιού.

Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια

Μία ακόμα εναλλακτική είναι να δοκιμάσετε να φτιάξετε τη λεγόμενη χορτοφαγική μαγειρίτσα, η οποία αντί για κρέας περιλαμβάνει μανιτάρια που είναι εξίσου θρεπτικά και ουδέτερα στη γεύση. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Σαλάτα και ορεκτικά

Τέλος, το τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης θα περιλαμβάνει σίγουρα σαλάτες και ορεκτικά, μπορείτε επομένως να συμπληρώσετε και από εκεί για να μη μείνει το παιδί νηστικό και να χορτάσει.




Πηγή