Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πασχαλινό smoothie για παιδιά με καρότο και πορτοκάλι (vid)

Πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, το smoothie αυτό θα ισορροπήσει τη διατροφή των παιδιών σας αυτή την περίοδο που οι σοκολάτες, τα πασχαλινά αβγά, τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια έχουν την τιμητική τους.

Καρότα – Οφέλη

Τα καρότα ανήκουν στα πιο θρεπτικά λαχανικά, καθώς περιέχουν πλήθος στοιχείων που ωφελούν την υγεία.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, αλλά και βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη. Τρώγονται ωμά είτε σκέτα, είτε σε σαλάτες, ως τουρσί, μέσα σε χυμούς και φυσικά μαγειρεμένα (π.χ. στη φασολάδα και τον αρακά).

Τα καρότα επίσης ωφελούν τα μάτια: Πρόκειται για το πιο γνωστό όφελος της κατανάλωσης καρότων, αν και υπάρχει ασάφεια γύρω από το θέμα. Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει περισσότερο τα οφέλη από την πρόσληψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης και όχι από την κατανάλωση του λαχανικού. Παρότι τα καρότα δεν διορθώνουν την κακή όραση, παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Πολλοί άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αναπτύξει προβλήματα όρασης ως αποτέλεσμα της μη επαρκούς πρόσληψης αρκετής βιταμίνης Α.

Εκτός από βιταμίνη Α, τα καρότα είναι επίσης καλή πηγή ενός άλλου σημαντικού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό: βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την επούλωση των τραυμάτων, επειδή είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, της κυριότερης πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς μας. Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της, βοηθά επίσης στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών.

Πορτοκάλι –  Οφέλη

Ο χυμός του ζουμερού πορτοκαλιού είναι μια αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων. Πλούσιος σε τονωτική βιταμίνη C, αλλά και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Α και το κάλιο, ο χυμός πορτοκάλι δεν λείπει από κανένα σπίτι.

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παρέχει, αυτά είναι κυρίως η βιταμίνη C, η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ και το κάλιο. Ένα μεγάλο πορτοκάλι αρκεί για να καλύψουμε σε ποσοστό 100% ή και περισσότερο τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, ενώ η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) εμπλέκεται στον μεταβολισμό και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλει στην καλή διάθεση. Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) έχει ιδιαίτερη αξία για την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δρα προληπτικά ενάντια στο εγκεφαλικό, ενώ το κάλιο είναι ωφέλιμο για τον έλεγχο της πίεσης στους υπερτασικούς και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Άλλα βιοενεργά συστατικά του πορτοκαλιού με σημαντικά οφέλη για την υγεία είναι τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις (κυρίως φλαβονοειδή). Και οι δύο αυτές κατηγορίες συστατικών δρουν ως αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς θα φτιάξετε το πασχαλινό smoothie για τα παιδιά σας με αυτές τις δύο super food τροφές.

Υλικά:

  • 5-6 καρότα
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι

Δείτε πώς θα το φτιάξετε στο βίντεο που ακολουθεί. Τα μικρά σας θα ξετρελαθούν.


Πηγή