Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ποια είναι η καλύτερη γυμναστική την περίοδο της εγκυμοσύνης (vids)

Στο παρελθόν πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη γυμναστική στην εγκυμοσύνη, ειδικά από το δεύτερο τρίμηνο κι έπειτα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το bundoo.com, πρόσφατη έρευνα  έδειξε ότι η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έδειξε ότι μόλις 20 λεπτά ήπιας άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται συστηματικά στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, αισθάνονται πολύ καλύτερα στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο και επίσης φαίνεται να νιώθουν λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τέλος, είναι γνωστό ότι η απουσία της άσκησης από την καθημερινότητα της εγκύου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση βάρους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης και τις πιθανότητες για τοκετό με καισαρική τομή.

Ποια είναι όμως τα καλύτερα είδη γυμναστικής την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Yoga

Η yoga ενισχύει τη μυϊκή δύναμη, βελτιώνει την ευελιξία, την ισορροπία και τη στάση του σώματος και παράλληλα βοηθάει στην αναπνοή και τη χαλάρωση.  Επιπλέον, η yoga την περίοδο της εγκυμοσύνης προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό και ανακουφίζει από τους πόνους στη μέση και τα πόδια.

Ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις Kegel είναι γνωστές και ως ασκήσεις πυελικού εδάφους. Βοηθούν στον έλεγχο και τη χαλάρωση των μυών που υποστηρίζουν τη μήτρα, τη ουροδόχο κύστη και τα έντερα και μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ακράτεια, ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης τους τελευταίους μήνες.

Ασκήσεις Cardio

Στις ασκήσεις cardio συγκαταλέγονται το aerobic, η κολύμβηση, ακόμα και το περπάτημα και γενικά όλες οι μορφές άθλησης που “γυμνάζουν” την καρδιά. Τα οφέλη είναι πολλά και στην εγκυμοσύνη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή για να μην το παρακάνετε.

Ασκήσεις Pelvic Tilt

Οι ασκήσεις pelvic tilt την περίοδο της εγκυμοσύνης, μπορούν να μειώσουν τους πόνους στην πλάτη κατά τη διάρκεια του τοκετού και γενικά τονώνουν τους μύες του κόλπου, της κοιλιάς και της πλάτης.


Πηγή