Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ποια είναι η σωστή στάση σώματος όταν διαβάζει το παιδί;

O χρόνος που περνάει το παιδί παρακολουθώντας τα μαθήματα στο σχολείο και μελετώντας στη συνέχεια στο σπίτι, είναι αρκετός. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάθεται σωστά όχι μόνο για να μη κουράζεται πιο εύκολα αλλά και για να μην επιβαρύνει το σώμα του.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μάθουν το παιδί τους από μικρή ακόμα ηλικία τη σωστή στάση σώματος την ώρα που ζωγραφίζει, ξεφυλλίζει ένα βιβλίο ή μελετά.

Η σωστή στάση βοηθά στην προστασία της σπονδυλικής στήλης ενός παιδιού και μειώνει την πληθώρα μυοσκελετικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη λάθος στάση.

Σωστή επιλογή γραφείου και καρέκλας

Η επιλογή των επίπλων πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του παιδιού. Ένα πολύ ψηλό γραφείο αναγκάζει το παιδί να σηκώνει τον αγκώνα και τον καρπό του ενώ στο πιο χαμηλό, το παιδί σκύβει για να γράψει ή να διαβάσει. Όλα αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν με την πάροδο του χρόνου σοβαρούς πόνους στον αυχένα και την πλάτη του παιδιού.

Ο κανόνας 90-90-90

Η ιδανική στάση για παιδιά θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα 90 -90-90. Το παιδί σας θα πρέπει να κάθεται με τους αγκώνες, τους γοφούς και τα γόνατά του σε γωνία 90 μοιρών. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος του γραφείου του παιδιού σας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους αγκώνες του. Για τα μικρά παιδιά, μπορεί να είναι απαραίτητο να σηκώσετε το ύψος της καρέκλας για να επιτύχετε την ιδανική στάση του καθίσματος. Πρέπει να παρέχεται στήριγμα ποδιών ή σκαμπό εάν τα πόδια του παιδιού κρέμονται στον αέρα και δεν ακουμπούν στο πάτωμα.

Πηγή φώτο: www.coreconcepts.com.sg

Καρέκλα

Η καρέκλα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με πλάτη για να παρέχει επαρκή στήριξη στη μέση. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη πετσέτα στο μέσο και προς το κάτω μέρος της πλάτης. Αυτό βοηθά στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης για την πλάτη του παιδιού.

Ύψος οθόνης

Για τους γονείς που μοιράζονται τον υπολογιστή με τον παιδί τους πρέπει να φροντίσουν να είναι η οθόνη στο ύψος του παιδιού. Η βασική οδηγία είναι ότι το επάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή πρέπει να είναι παράλληλο με το ύψος των ματιών του παιδιού. Αυτό μειώνει την ανάγκη να κοιτάζει συνεχώς πάνω και κάτω, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καταπόνησης του αυχένα.Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή, πάρτε ξεχωριστό πληκτρολόγιο και ποντίκι, ώστε να μπορεί να ανασηκωθεί η οθόνη του φορητού υπολογιστή.

Διαλείμματα

Οι ενήλικες μπορούν γενικά να καθίσουν για περισσότερο από μία ώρα σε μια ιδανική στάση χωρίς να ανησυχούν. Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει για τα παιδιά. Το άγχος ή η ανησυχία στο κάθισμά του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το παιδί σας να αναπτύξει κακή στάση του σώματος και να χάσει την ικανότητα συγκέντρωσης. Προγραμματίστε συχνά διαλείμματα κάθε 30 λεπτά για λίγο νερό, ένα σνακ ή απλά για να τεντωθεί.

Πηγή: coreconcepts.com.sg


Πηγή