Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ποια είναι τα τρία στάδια του φυσιολογικού τοκετού

Ο τοκετός είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ώρες. Στο μαιευτήριο η νοσοκόμα και η μαία θα βρίσκονται στο πλευρό της εγκύου μέχρι τη στιγμή που θα γεννήσει με τη βοήθεια του γυναικολόγου.

Ποια όμως είναι τα τρία στάδια του τοκετού;

Διαστολή

Η διαστολή οφείλεται στην ακολουθία των ακούσιων και περιοδικών συσπάσεων, που εκδηλώνονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και με ολοένα αυξανόμενη διάρκεια, συχνότητα και ένταση.Αυτές οι συσπάσεις, βοηθούν τον τράχηλο να αλλάξει , να αποκτήσει μικρότερο μήκος, να μαλακώσει και να διασταλεί ώστε να περάσει το κεφάλι του μωρού. Αυτό είναι το πιο πολύωρο στάδιο του τοκετού.Όσο προχωράει η διαδικασία του τοκετού τόσο πιο επώδυνες γίνονται οι συσπάσεις. Αν η έγκυος θέλει να κάνει επισκληρίδιο, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να το ζητήσει. Η μαία θα έρχεται να εξετάζει συχνά τη μέλλουσα μαμά, μέχρι η διαστολή του τραχήλου να φτάσει τα 10 εκατοστά.

Εξώθηση

Μόλις ο τράχηλος διασταλεί, το μωρό χρειάζεται βοήθεια γιατί προσπαθεί να βγει. Στο στάδιο της εξώθησης , η μητέρα παίζει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο: πρέπει να σπρώχνει στον ρυθμό των συσπάσεων. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο « Πρωτάρης μπαμπάς», εκδόσεις διόπτρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – ο γιατρός και η μαία θα βρίσκονται στο πλευρό της για να τη βοηθήσουν. Μόλις φανεί η κορυφή του κρανίου του μωρού, ο γιατρός προσπαθεί να βγάλει ολόκληρο το κεφάλι του μωρού. Η μαία ενθαρρύνει τη μαμά να σπρώχνει μερικές φορές ακόμα , ώστε να βγει και το υπόλοιπο σώμα του μωρού.

Υστεροτοκία

Μένει μια τελευταία λεπτομέρεια: Το στάδιο αυτό λέγεται αποβολή του πλακούντα.Το στάδιο αυτό ονομάζεται «υστεροτοκία». Οι νοσοκόμες έχουν πάρει το μωρό για να το εξετάσουν και να το πλύνουν, η μητέρα είναι ακόμα ξαπλωμένη , οι συσπάσεις της μήτρας θα ξαναρχίσουν αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο επώδυνες: απλώς θα επιτρέψουν στη μήτρα συσταλεί και να αποβάλει τον πλακούντα. Μόλις ο πλακούντας εξέλθει, ο γιατρός τον εξετάζει , ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι ακέραιος και άθικτος ( και έτσι να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας).

Η διαδικασία του τοκετού έχει ολοκληρωθεί. Αν η μητέρα έχει κάνει επισκληρίδιο θα παραμείνει ξαπλωμένη και υπό ιατρική παρακολούθηση άλλες δύο ώρες, προτού μεταφερθεί στο δωμάτιό της.


Πηγή