Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πολύμορφο εξάνθημα της κύησης: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται πολλές δερματολογικές αλλαγές, με τις πιο συνηθισμένες την ακμή, τις πανάδες, τις ραγάδες , τους κιρσούς.

Ωστόσο, υπάρχει και μια δερματική πάθηση που επίσης εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη και ονομάζεται πολύμορφο εξάνθημα της κύησης. Προσβάλει συνήθως 1 στις 160- 300 εγκύους και εμφανίζεται στο 3ο τρίμηνο της κύησης.

Πολύμορφο εξάνθημα της κύησης: Χαρακτηριστικά

Αρχικά μπορεί να μοιάζει με μικρές, ανασηκωμένες, σπυρωτές κουκκίδες, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε ραβδώσεις στην περιοχή της κοιλιάς, των μηρών και να εξαπλώνεται στα κάτω άκρα. Ο κνησμός είναι ιδιαίτερα έντονος και για να ανακουφιστείτε δοκιμάστε χαλαρωτικά μπάνια (με πλιγούρι βρώμης ή μαγειρική σόδα), δροσερές κομπρέσες και τζελ αλόης βέρα.Το συγκεκριμένο εξάνθημα μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερα μπαλώματα που μοιάζουν με κυψέλη ή να εξαπλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες στο κάτω μέρος του σώματός σας, και, σπανιότερα, στα χέρια. Συνήθως δεν επηρεάζει το λαιμό και το πρόσωπο.

Διαρκεί περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες και εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον τοκετό, αν και μπορεί να επιμείνει για μερικές εβδομάδες μετά την γέννα.

Πώς διαγιγνώσκεται το εξάνθημα

Δεν χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για την διάγνωσή του. Μόλις παρατηρήσετε κοκκινίλες στο δέρμα ή νιώσετε φαγούρα, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας προκειμένου να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τι προκαλεί το εξάνθημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το εν λόγω εξάνθημα. Υπάρχουν μερικές βασικές θεωρίες σχετικά με αυτό, όπως:

  • Το γρήγορο τέντωμα του δέρματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον συνδετικό ιστό, αφήνοντας τον ευάλωτο στη φλεγμονή. Αυτό θα εξηγούσε γιατί το εξάνθημα συμβαίνει περίπου στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (όταν το δέρμα τεντώνεται ακόμη περισσότερο) και πιο συχνά σε γυναίκες που έχουν δίδυμα .
  • Μπορεί να είναι μια αλλεργική αντίδραση των κυττάρων του εμβρύου στο αίμα της μητέρας.

egkymosini kai exanthima1

Θεραπεία για το εξάνθημα

Οι θεραπείες για το πολύμορφο εξάνθημα της κύησης αποσκοπούν στην ανακούφιση από τον έντονο κνησμό. Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

  • Πλιγούρι βρώμης ή μαγειρική σόδα στο μπάνιο
  • Δροσερές, υγρές κομπρέσες
  • Τζελ αλόης βέρα

Η χρήση μαλακών, βαμβακερών ρούχων μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μην ξύνετε το εξάνθημα γιατί μπορεί να επιδεινωθεί. Εάν ο κνησμός εξακολουθεί να είναι αφόρητος, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια τοπική αλοιφή (κορτικοστεροειδή), ή αντιβίωση. Μην πάρετε κανένα φάρμακο ή τοπικές αλοιφές-χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Είναι το πολύμορφο εξάνθημα της κύησης επικίνδυνο;

Όχι, δεν είναι επικίνδυνο για εσάς ή το μωρό σας. Αν και ο κνησμός μπορεί να είναι πραγματικά ανυπόφορος, δεν υπάρχουν άλλες ανησυχητικές βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Πηγή: babycenter.com


Πηγή