Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πονόλαιμος παιδιού το καλοκαίρι: Τρόποι αντιμετώπισης

Πολλά παιδιά διαμαρτύρονται ότι πονάει ο λαιμός τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Οι γονείς συνήθως αποδίδουν τον πονόλαιμο στο κρύο νερό καθώς και στην αυξημένη κατανάλωση παγωτού.

Ισχύει;

Συνήθως τα είδη πονόλαιμου που ταλαιπωρούν τα παιδιά ( αλλά και τους ενήλικες το καλοκαίρι) είναι πόνος κατά την κατάποση, τσούξιμο ή κάψιμο και ξερόβηχας.

Πού οφείλεται ο καλοκαιρινός πονόλαιμος

  • Η κύρια αιτία του πονόλαιμου είναι ιοί ή βακτήρια (streptococcus pyogenes).Το βακτήριο strep βρίσκεται στο δέρμα και στο λαιμό και εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής από μολυσμένο άτομο. Το πρόβλημα είναι ότι ένας αθώος βήχας ή φτέρνισμα είναι το μόνο που χρειάζεται για να εξαπλωθεί η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος, πυρετός και κόκκινες ή πρησμένες αμυγδαλές. Επίσης, μπορεί το παιδί να εμφανίσει μικροσκοπικά κόκκινα σημάδια στο στόμα, να παραπονιέται για πονοκέφαλο, ναυτία, πόνους στο σώμα και πρησμένους λεμφαδένες.Όταν πρόκειται για στρεπτικό λαιμό, είναι σημαντικό να καλέσετε το γιατρό καθώς ο πονόλαιμος συνοδεύεται από πυρετό, πονοκέφαλο, στομαχόπονο ή ακραία κόπωση.
  • Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από το κρύο στη ζέστη και αντίστροφα, μπορεί να προκαλέσει επίσης πονόλαιμο.
  • Ο κλιματισμός συχνά ευθύνεται για τον πόνο στο λαιμό, καθώς ξηραίνει την ατμόσφαιρα λόγω κακής κυκλοφορίας του αέρα, κυρίως αν δεν αερίζεται συχνά ο χώρος ή δεν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο.
  • Τα παγωτά και το πολύ κρύο νερό μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο λαιμό ειδικά αν ορισμένα παιδιά έχουν ευαίσθητους αδένες.
  • Τέλος, η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους που είναι έντονη το καλοκαίρι, ενδέχεται να επηρεάσει το λαιμό, προκαλώντας τσούξιμο ή ξηρότητα.

Αντιμετώπιση

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ανακούφισης και αντιμετώπισης του πονόλαιμου είναι να δίνετε στο παιδί άφθονα υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, τα οποία βοηθούν στη ρευστοποίηση και αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό.

Επίσης το μέλι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το τσούξιμο.

Αν ο πονόλαιμος επιμένει και το παιδί έχει κι άλλα συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Με πληροφορίες από summitmedicalcasper.com


Πηγή