Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πρέπει να έχουν τα παιδιά μια καθημερινή ρουτίνα το καλοκαίρι;

Για τα παιδιά το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με ξέγνοιαστες διακοπές χωρίς μαθήματα και υποχρεώσεις.

Οι γονείς είναι επίσης πιο ελαστικοί, επιτρέποντας στα παιδιά να παρεκκλίνουν από προγράμματα και χρονοδιαγράμματα που ακολουθούν όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Mollie Grow, MD, MPH , παιδίατρο στο Seattle Children Hospital, όσο οξύμωρο μπορεί να ακούγεται, τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα και μια καθημερινή ρουτίνα ακόμα και στις διακοπές τους.

Έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι αρκετά παιδιά παρουσιάζουν μειωμένη γνωστική ικανότητα κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία, περιοδικά που τους αρέσουν και να καταγράφουν τις εντυπώσεις τους έτσι ώστε να έχουν επαφή με το γράψιμο.

Καθημερινά προβλήματα ανάγνωσης ή μαθηματικών, εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα και παιχνίδια εκπαιδευτικές εκδρομές στη φύση ή σε μουσεία, βοηθούν επίσης τα παιδιά να σκέφτονται και να μαθαίνουν νέα πράγματα.

Η έλλειψη ρουτίνας όμως μπορεί  να έχει και επιπτώσεις και στο σωματικό βάρος. «Μερικά παιδιά αυξάνουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πιθανότατα αυτό οφείλεται σε αλλαγές στη ρουτίνα του », λέει η Mollie Grow και προσθέτει: «Τα παιδιά τρώνε περισσότερο, αθλούνται λιγότερο, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν αύξηση του βάρους τους».

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τον υπερβολικό προγραμματισμό των οικογενειών τους γι’ αυτό και θέλουν είναι πιο χαλαροί το καλοκαίρι.

«Τα παιδιά τείνουν να λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν μια καθημερινή ρουτίνα. Βεβαίως και είναι σημαντικό να υπάρχουν διαλείμματα και άφθονος χρόνος για παιχνίδι , όμως η ρουτίνα αναμφισβήτητα βοηθάει το παιδί», επισημαίνει η Mollie Grow. 

Τρόποι διατήρησης της ρουτίνας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Σύμφωνα με την Mollie Grow απλά πράγματα, όπως το ξύπνημα των παιδιών την ίδια ώρα κάθε μέρα, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός προγράμματος κατά τη διάρκεια των ανέμελων καλοκαιρινών μηνών.

Επίσης και τα ακόλουθα:

  • Τακτικές ώρες αφύπνισης, φαγητού και ύπνου – ακόμη και αν κάποιες μέρες δεν ισχύσουν.
  • Θερινά αθλητικά πρωταθλήματα
  • Τακτικές ώρες ανάγνωσης εξωσχολικών βιβλίων ή άλλων δραστηριοτήτων
  • Συγκεκριμένες ώρες παιχνιδιού στο τάμπλετ και παρακολούθησης τηλεόρασης

Ξεκινήστε θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και όρια. Πότε πρέπει το παιδί σας να ξυπνά κάθε πρωί; Πόσο χρόνο μπορεί να παίζει τάμπλετ ή βιντεοπαιχνίδια; Συζητήστε μαζί τους και φτιάξτε μαζί το πρόγραμμα.

«Τα παιδιά χρειάζονται οδηγίες και όρια. Εάν δεν τα έχουν, συνήθως δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά το χρόνο τους και βαριούνται συνεχώς» αναφέρει η Mollie Grow . Η ίδια προτείνει τον περιορισμό του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη σε λιγότερο από δύο ώρες κάθε μέρα και ενθάρρυνση των παιδιών για σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον μιας ώρας κάθε μέρα.

routina paidioy to kalokairi2

Αντιδράσεις

Προφανώς και πολλά παιδιά αντιδρούν στην επιβολή οποιουδήποτε προγράμματος το καλοκαίρι . « Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω  να συζητήσετε μαζί τους τι θέλουν να κάνουν την περίοδο αυτή. Εάν τα παιδιά αφεθούν στις δικές τους μόνο επιλογές, πιθανότατα θα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους παρακολουθώντας τηλεόραση ή βίντεο στο διαδίκτυο », λέει η Mollie Grow .

Περάστε χρόνο ως οικογένεια

«Τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από το να περνούν χρόνο με τους γονείς. Ο οικογενειακός χρόνος μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, το λεξιλόγιο και την κατανόηση του κόσμου», επισημαίνει η Mollie Grow.

Απολαύστε λοιπόν τις μέρες του καλοκαιριού και προγραμματίστε εκδρομές ως οικογένεια. Επωφεληθείτε από μέρη που μπορείτε να περπατήσετε μαζί ή να κάνετε ποδήλατο. Το σημαντικό είναι να διασκεδάσετε όσο περισσότερο μπορείτε.

Πηγή:pulse.seattlechildrens.org


Πηγή