Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Πρέπει το μωρό να φοράει μπρατσάκια στη θάλασσα;

Τα μπρατσάκια είναι τα πιο δημοφιλή βοηθήματα κολύμβησης για μικρά παιδιά και μωρά.

Θεωρούνται ανθεκτικά , εύχρηστα και φθηνά . Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που τα καθιστούν ιδανικά για να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να μάθουν να επιπλέουν στη θάλασσα ή την πισίνα.

Τα μπρατσάκια κρατούν τα παιδιά στην επιφάνεια του νερού, δίνοντάς τους παράλληλα μια αίσθηση ελευθερίας. Αν και είναι περιοριστικά στην κίνηση των χεριών ,  επιτρέπουν το παιδί να επιπλέει και να παίζει με το νερό γεγονός που το βοηθά να εξοικειωθεί με το υδάτινο στοιχείο.

Μπρατσάκια: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή όμως τα μπρατσάκια δεν είναι …τέλεια. Έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα . Ας δούμε ποια είναι:

Πλεονεκτήματα

Το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση

Το μωρό όταν αντιλαμβάνεται ότι επιπλέει μόνο του, εκτός από την αίσθηση ελευθερίας που νιώθει , νιώθει άνετα μέσα στο νερό, και προσπαθεί να κολυμπήσει με τη δική σας παρότρυνση φυσικά.

Μαθαίνει να επιπλέει

Το μωρό συντονίζει χέρια – πόδια, κρατά το κεφάλι ψηλά και προσπαθεί να παραμείνει στο νερό όσο περισσότερο μπορεί. Τα μπρατσάκια επειδή είναι ελαφριά δεν εμποδίζουν το παιδί να κουνήσει τα χέρια του, ενώ σταδιακά κι ανάλογα πόσο συχνά κολυμπά θ΄αρχίσει να παρατηρείτε μεγαλύτερη άνεση στον τρόπο που αρχικά επιπλέει και στη συνέχεια κολυμπά.

Μειονεκτήματα

Εξάρτηση

Αρκετά παιδιά αρνούνται να αποχωριστούν τα μπρατσάκια καθώς νιώθουν ασφάλεια και δεν δέχονται να τα αντικαταστήσουν με διαφορετικό κολυμβητικό βοήθημα .

Περιορίζουν την κίνηση

Τα μπρατσάκια μπορεί να είναι περιοριστικά και να εμποδίζουν την κίνηση των χεριών των μικρών παιδιών. Ορισμένα μωρά μάλιστα φοβούνται να κουνήσουν τα χέρια τους και κάνουν μικρές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ίσα τα βοηθούν να επιπλεύσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προσπαθούν να μάθουν να κολυμπούν .

bratsakia1

Τι λένε οι ειδικοί

Παρότι για τους γονείς τα μπρατσάκια είναι μια βολική λύση για το παιδί τους, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση τους με μέτρο. Ο καθηγητής κολύμβησης Dave DuBois μιλώντας στο Kidspot είπε χαρακτηριστικά: «Προσπαθήστε να μην αφήσετε το παιδί να εξαρτάται από τα μπρατσάκια και να είστε πάντα δίπλα του ακόμα κι όταν τα φοράει».

Από την πλευρά του ο Dr Tom Griffins πρόεδρος και ιδρυτής της Ερευνητικής Ομάδας Υδάτινης Ασφάλειας, υποστηρίζει ότι τα μπρατσάκια δεν είναι για μικρά παιδιά. «Γλιστρούν, ξεφουσκώνουν και δυστυχώς δίνουν στους γονείς μια εσφαλμένη έννοια της ασφάλειας».Τους συμβουλεύει μάλιστα να ακολουθούν τον κανόνα της απόστασης του χεριού, που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο παιδί και σε απόσταση ίση με αυτή του τεντωμένου χεριού.

Πηγές: thesun.co.uk, swim-teach.com


Πηγή