Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόνοι περιόδου: Πέντε τρόποι να ανακουφιστείτε φυσικά

Πολλές γυναίκες νιώθουν έντονους πόνους στην κοιλιά, το κάτω μέρος της πλάτης και τους μηρούς όταν έχουν περίοδο.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν επακριβώς γιατί μερικές γυναίκες εμφανίζουν επώδυνα συμπτώματα και άλλες όχι. Μερικοί παράγοντες που σχετίζονται με πιο έντονο πόνο περιλαμβάνουν:

  • έντονη εμμηνορροϊκή ροή
  • ηλικία κάτω των 20 ετών
  • υπερπαραγωγή ή ευαισθησία σε προσταγλανδίνες , ένα είδος ένωσης στο σώμα που επηρεάζει τη μήτρα
  • ενδομητρίωση (ανώμαλη ανάπτυξη ιστού της μήτρας)
  • αντισυλληπτικά

Πώς θα μειώσετε τους πόνους της περιόδου

Ζεστά επιθέματα

Η εφαρμογή θερμότητας στην κοιλιά και το κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Αν δεν έχετε θερμοφόρα, μπορείτε να γεμίσετε ένα πλαστικό μπουκάλι με ζεστό νερό και να το βάλετε με προσοχή στην κοιλιά σας.Εναλλακτικά μπορείτε να ζεστάνετε με το σίδερο μια μικρή πετσέτα και να την τοποθετείτε πάνω στο σημείο που πονάτε.

Μασάζ με αιθέρια έλαια

Το μασάζ για περίπου 20 λεπτά γύρω από την κοιλιά, τα πλευρά και την πλάτη σας, μπορεί να βοηθήσει. Η προσθήκη αιθέριων ελαίων μπορεί να έχει επιπλέον οφέλη.Σε μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία μασάζ και η αρωματοθεραπεία μπορούν να μειώσουν τον πόνο της περιόδου. Ορισμένα αιθέρια έλαια που θα βοηθήσουν είναι:

  • λεβάντα
  • μέντα
  • τριαντάφυλλο

Μπορείτε να αγοράσετε ένα αρωματικό λάδι μασάζ με παρόμοια συστατικά ή να φτιάξετε το δικό σας.Θα πρέπει πάντα να αραιώνετε το αιθέριο έλαιο σας με ένα λάδι φορέα . Μια ασφαλής δοσολογία είναι μία σταγόνα αιθέριου ελαίου ανά κουταλάκι του γλυκού λάδι φορέα.

ponoi periodou

Αποφυγή ορισμένων τροφών

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα και κατακράτηση νερού . Όπως:

  • παχυντικά φαγητά
  • αλκοόλ
  •  ανθρακούχα αναψυκτικά
  • καφεΐνη
  • αλμυρά φαγητά

Η μείωση ή ο αποκλεισμός αυτών των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από κράμπες και στη μείωση της έντασης του πόνου. Δοκιμάστε καταπραϋντικά (χωρίς καφεΐνη) τσάγια τζίντζερ ή μέντας ή ζεστό νερό αρωματισμένο με λεμόνι . Εάν χρειάζεστε λίγη ζάχαρη, επιλέξτε φρούτα.

Πιείτε νερό

Ακούγεται περίεργο, αλλά το νερό βοηθά στην αποφυγή οδυνηρού φουσκώματος κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Το ζεστό νερό είναι συνήθως καλύτερο για κράμπες, καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος και μπορεί να χαλαρώσει τους μύες.

Βότανα

Τα φυτικά φάρμακα περιέχουν αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τις μυϊκές συσπάσεις και το πρήξιμο που σχετίζονται με τον έμμηνο πόνο.

Χαμομήλι: Πιείτε δύο φλιτζάνια χαμομήλι την ημέρα και για μια εβδομάδα πριν από την περίοδο σας. Μπορεί να επωφεληθείτε περισσότερο αν το πίνετε κάθε μήνα.
Μάραθος: Όταν αρχίσει η περίοδός σας, πιείτε 30 mg εκχύλισμα μάραθου τέσσερις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες.
Κανέλα: Πάρτε 840 mg κάψουλες κανέλας τρεις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών της περιόδου σας.
Τζίτζερ : Δοκιμάστε να τρίψετε ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ σε ζεστό νερό για ένα ζεστό ρόφημα. Ανακουφίζει από τις κράμπες και τους πόνους.

Προσοχή

Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τα βότανα και τα συμπληρώματα από αξιόπιστη πηγή ενώ καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τα δοκιμάσετε.

ponoi periodou dysmhnorroia 3

Πώς η διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πόνων περιόδου

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και ενός τακτικού προγράμματος άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του πόνου της περιόδου. Μελέτη με τη συμμετοχή 250 γυναικών διαπίστωσε σημαντικές διαφορές μεταξύ του πόνου περιόδου σε γυναίκες που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, ασκούνταν τακτικά και είχαν λιγότερο το άγχος σε σχέση με τις γυναίκες που δεν φρόντιζαν τη διατροφή και την φυσική τους κατάσταση.

Πηγή: healthline.com


Πηγή