Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πόσα αυγά μπορεί να φάει το παιδί;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την διατροφική αξία του αυγού και τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο αυγό έχει 70 θερμίδες και παρέχει διάφορες ποσότητες από 13 ουσίες, όπως βιταμίνη D, σίδηρο, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και χολίνη. Περιέχει επίσης 6 γρ. υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά!

Ένα αυγό περιέχει περίπου 9% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο ενός μωρού, 60% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, 12% των ημερήσιων αναγκών σε ωμέγα 3 και 43 % των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες.

Αυγό και ανάπτυξη παιδιού

Σύμφωνα με έρευνα ένα αυγό την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των υποσιτισμένων μωρών. Η Δρ Lora Lannotti και η ομάδα της μελέτησαν παιδιά ηλικίας έξι έως εννέα μηνών στα οποία τυχαία δόθηκε ένα αυγό κάθε μέρα για έξι μήνες, έναντι μιας άλλης ομάδας, η οποία δεν έτρωγε αυγά. Στην ομάδα των παιδιών που κατανάλωναν αυγά , ο κίνδυνος κόπωσης μειώθηκε κατά 47% και ο κίνδυνος να είναι λιποβαρής μειώθηκε κατά 74%.

Εισαγωγή αυγού στη διατροφή του παιδιού

Καθώς τα αυγά είναι υπεύθυνα για αλλεργίες, είναι καλό να ξεκινήσετε εισάγοντας αυγό στη διατροφή των παιδιών άνω των έξι μηνών σε μικρές ποσότητες. Αναμείξτε ένα μικρό κομμάτι βρασμένου αυγού με άλλα τρόφιμα και δώστε στο μωρό να δοκιμάσει. Εάν ανέχεται αυτή την ποσότητα χωρίς παρενέργειες, αυξήστε τη αργά κατά το ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού έως ότου μπορεί να τρώει ένα ολόκληρο αυγό κάθε μέρα.

Όταν το κάνετε αυτό, παρακολουθήστε στενά το παιδί σας για αλλεργικά συμπτώματα όπως εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο. Εάν το παιδί σας έχει αλλεργία στα αυγά, μιλήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.

Επιπλέον, είναι συνετό να διασφαλιστεί ότι οι κρόκοι αυγών είναι καλά μαγειρεμένοι για βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, καθώς οι άψητοι κρόκοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα.

Οι ομελέτες επίσης είναι μια εξαιρετική επιλογή για μωρά, καθώς μπορούν να κοπούν σε μικρά κομμάτια και να τα τρώνε πιο εύκολα τα μωρά.

Γενικά οι παιδίατροι συνιστούν για παιδιά μικρότερα των 2 χρόνων, την κατανάλωση 3- 5 αυγών την εβδομάδα. Ο παιδίατρός σας όμως που παρακολουθεί το παιδί σας μπορεί να σας καθοδηγήσει για το πόσα αυγά μπορείτε να δίνετε στο μωρό σας.

Πηγή: www.kidspot.com.au


Πηγή