Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα μωρά;

Ο ύπνος του μωρού είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλού νέους γονείς. Τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του, ο ύπνος του βρέφους περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια. Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται εξαρτώνται από την ηλικία του, αλλά και άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Μωρό έως 3 μηνών

Τους πρώτους τρεις μήνες ζωής του, το μωρό θα πρέπει να κοιμάται δεκατέσσερις με δεκαεπτά ώρες την ημέρα. Σε αυτήν την ηλικία, ο κάθε ύπνος έχει συνήθως διάρκεια δύο με τέσσερις ώρες, καθώς ξυπνάει για να φάει, για να αλλαχτεί η πάνα του ή απλώς επειδή είναι ανήσυχο.

Μωρό 4 με 6 μηνών

Τα βρέφη αυτής της ηλικίας κοιμούνται δώδεκα με δεκαέξι ώρες την ημέρα. Επίσης, αρχίζουν πλέον να κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες το βράδυ, συνήθως πέντε με έξι. Η ρουτίνα ύπνου αρχίζει να εντάσσεται σε αυτήν της υπόλοιπης οικογένειας, καθώς τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται λιγότερο την ημέρα (περίπου τρεις ύπνοι) και περισσότερο το βράδυ.

Μωρό 7 με 11 μηνών

Και τα μωρά αυτής της ηλικία χρειάζονται δώδεκα με δεκαέξι ώρες ύπνου την ημέρα. Ωστόσο πλέον, το βρέφος μπορεί να κοιμηθεί έως και δέκα με δώδεκα ώρες σερί το βράδυ, ενώ οι ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνονται στους δύο με τρείς.

Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη διάρκεια ύπνου του μωρού;

Προωρότητα
Τα πρόωρα μωρά κοιμούνται έως και 22 ώρες την ημέρα και ξυπνάνε πιο συχνά για να φάνε. Επίσης σύμφωνα με το whattoexpect.com, τα πρόωρα μωρά αργούν περισσότερο να κοιμηθούν σερί το βράδυ, ένα επίτευγμα το οποίο μπορεί να επιτύχουν και στην ηλικία των δέκα με δώδεκα μηνών.

Θηλασμός ή ξένο γάλα
Τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα ξυπνάνε λιγότερο συχνά το βράδυ και συνήθως ο ύπνος τους διαρκεί περισσότερο, καθώς το γάλα φόρμουλας είναι πιο δύσπεπτο από ότι το μητρικό.


Πηγή