Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Πόση ζάχαρη επιτρέπεται να καταναλώνετε στην εγκυμοσύνη;

Τα γλυκά δεν απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη, ωστόσο η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς τα περισσότερα περιέχουν αρκετή ζάχαρη, πολλές θερμίδες, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλή διατροφική αξία.

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στην εγκυμοσύνη

Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλώντας έτσι τη γρήγορη παραγωγή ινσουλίνης. Αυτό αρχικά μπορεί σας κάνει να νιώσετε περισσότερη ενέργεια, η οποία όμως δεν διαρκεί και ακολουθείται από μία απότομη πτώση, με αποτέλεσμα να νιώθετε ακόμα περισσότερη κούραση στο τέλος της ημέρας.

Επιπλέον, η περιορισμένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη βοηθά να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας σταθερά, κάτι που συμβάλλει στην υγιή αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας, αλλά και τις πιθανότητες να αντιμετωπίσει το παιδί προβλήματα παχυσαρκίας μεγαλώνοντας.

Πόση ζάχαρη μπορείτε να καταναλώνετε την ημέρα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σάκχαρα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 5% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουμε ανά ημέρα. Στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες δεν πρέπει να προσλαμβάνουν πάνω από 30g την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με επτά περίπου κουταλάκια ζάχαρης.

Προτιμήστε τα φυσικά γλυκαντικά όπως είναι το μέλι ή ακόμα καλύτερα, στην επόμενη λιγούρα για κάτι γλυκό, φάτε ένα γλυκό φρούτο όπως η μπανάνα.

Πηγή: aptaclub.co.uk


Πηγή