Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πόσος χρόνος πρέπει να μεσολαβεί από τη γέννα ως τη νέα σύλληψη;

Πότε μια γυναίκα μπορεί να μείνει ξανά έγκυος; Υπάρχει κατάλληλη στιγμή;

Για τους επιστήμονες και δη τους γυναικολόγους υπάρχει αν και δεν είνα καθολικά αποδεκτός. Συστήνουν στις γυναίκες, αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι (π.χ. υγείας)   να περιμένουν τουλάχιστον 18 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι  τη νέα σύλληψη. Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται για πολλούς απαραίτητο ώστε να επανέλθει το σώμα της γυναίκας σε κανονική λειτουργία όπως και η ψυχική της διάθεση και ισορροπία.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι όταν ο χρόνος είναι μικρότερος από 12 -14 μήνες, υπάρχει ο κίνδυνος το μωρό να γεννηθεί πρόωρα.
Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος του Mothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός, το βραχύ διάστημα μεταξύ των κυήσεων φαίνεται, πως συνδέεται και με την παρουσία επιπωματικού πλακούντα, ιδιαίτερα αν η γυναίκα είχε χρειαστεί να υποβληθεί σε καισαρική τομή στην εγκυμοσύνη, που προηγήθηκε.

«Τα περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας, καθιστούν τον καθορισμό του «ιδανικού» διαστήματος μεταξύ των διαδοχικών κυήσεων δυσχερή. Εντούτοις, θα μπορούσε να πει κανείς, πως με βάση τα έστω ανεπαρκή αυτά στοιχεία το διάστημα αυτό ως κατώτερο όριο έχει τους 18 (κατά άλλους τους 24) μήνες και ανώτερο όριο τα 5 έτη», εξηγεί ο κ. Λυγνός .

Βέβαια είναι απαραίτητο να τονιστεί, πως ο οικογενειακός προγραμματισμός δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται από αυτό το «ιδανικό» διάστημα μεταξύ των κυήσεων. Πόσο δε μάλλον, όταν τα διαθέσιμα στοιχεία κάθε άλλο παρά «ισχυρά» είναι.

Πότε έχετε ωορρηξία
Η γόνιμη περίοδος είναι 4 με 5 ημέρες πριν από την ωορρηξία έως 24 με 48 ώρες μετά. Αν μπορείτε να βρείτε την ωορρηξία σας, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης κάνοντας σεξ γύρω στο γόνιμο διάστημα. Μερικές γυναίκες ξέρουν πότε έχουν ωορρηξία γιατί λίγο πριν έχουν κράμπες σαν της περιόδου στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή ευαισθησία στο στήθος, ενώ άλλες έχουν αυξημένη επιθυμία για σεξ στη γόνιμη φάση τους. Πολλές, όμως δεν έχουν κανένα προειδοποιητικό σημάδι. Συνήθως η ωορρηξία πραγματοποιείται 14 ημέρες πριν από την περίοδο, οπότε αν ξέρετε τη διάρκεια του κύκλου σας, μπορείτε να την υπολογίσετε.


Πηγή