Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πόσους κουραμπιέδες και μελομακάρονα κάνει να φάει ένα παιδί;

Χριστούγεννα δίχως μελομακάρονα και κουραμπιέδες, δεν είναι Χριστούγεννα. Η αλήθεια είνι ότι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα, δεν πρέπει όμως και να το παρακάνουμε. Τι ισχύει στην περίπτωση των παιδιών; Από ποια ποσότητα κι έπειτα θεωρείται υπερβολή; Ας πάρουμε τα παράγματα από την αρχή.

Μελομακάρονα VS κουραμπιέδες: Τι να προτιμήσετε για τα παιδιά;

Και τα δύο είναι νοστιμότατα και έχουν περίπου την ίδια θερμιδική αξία. Ωστόσο, λόγω των υλικών που περιέχουν, μελομακάρονα θεωρούνται μία πιο υγιεινή επιλογή.

Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες που περιέχουν βούτυρο και μπόλικη ζάχαρη, τα μελομακάρονα περιέχουν μέλι, καρύδια, ελαιόλαδο και κανέλα. Τα οφέλη των υλικών αυτών είναι γνωστά: το ελαιόλαδο και τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή “καλών” λιπαρών, το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες και η κανέλα είναι επίσης γνωστή για τις αντιοξειδωτικές τις ιδιότητες.

Πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάνει να φάει ένα παιδί;

Παρόλο που τα μελομακάρονα περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρουμε παραπάνω, περιέχουν και αρκετή ποσότητα ζάχαρης -όπως και οι κουραμπιέδες-, η κατανάλωσή τους συνεπώς θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Οι ειδικοί προτείνουν η κατανάλωση γλυκών να περιορίζεται στη μία με δύο φορές την εβδομάδα, προσπαθήστε λοιπόν να μην το παρακάνετε.

Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί να φάει κουραμπιέ ή μελομακάρονο

Γενικά τα γλυκά καλό είναι να αποφεύγονται σε παιδιά κάτω των δύο ετών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Όσον αφορά τα μελομακάρονα, δεδομένου ότι περιέχουν μέλι, απαγορεύται να δίνονται σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους λόγω του αυξημένου κινδύνου αλλαντίασης. Επίσης, τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες περιέχουν ξηρούς καρπούς οι οποίοι είνια επίφοβοι για αλλεργίες, αλλά και για να προκαλέσουν πνιγμό στο παιδί κατά την κατάποση. Εάν λοιπόν δώσετε κάποιο από τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα στα παιδιά προσέξτε ώστε τα κομμάτια αμυγδάλου ή καρυδιού να είναι πολύ μικρά, ή αφαιρέστε τα τελείως.


Πηγή