Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πόσο διαρκεί η ωορρηξία κάθε μήνα;

Ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε να συλλάβετε αυτή τη στιγμή, γνωρίζοντας περισσότερα για την ωορρηξία, θα έχετε μια σαφέστερη εικόνα του εμμηνορροϊκού κύκλου σας που σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν μη φυσιολογικά συμπτώματα ωορρηξίας.

Πόσο διαρκεί η ωορρηξία

Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να συλλάβουν μπορεί να αναρωτιούνται πόσο διαρκεί η ωορρηξία. Συμβαίνει την 14η ημέρα ενός εμμηνορροϊκού κύκλου 28 ημερών και διαρκεί για μία ημέρα. Είναι περίπου στα μέσα μιας μηνιαίας περιόδου. Ωστόσο, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει από τη μια γυναίκα στην άλλη. Εάν το ώριμο ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, απελευθερώνεται με την έμμηνο ρύση. Η γνώση της διάρκειας της ωορρηξίας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε καλύτερα τη σύλληψη και να αυξήσετε την πιθανότητα να μείνετε έγκυος.

Πόσο ζουν τα ωάρια μετά την ωορρηξία;

Μόλις το ωάριο απελευθερωθεί από την ωοθήκη (ωορρηξία), μπορεί να ζήσει περίπου 12 έως 24 ώρες. Συνήθως, ένα ωάριο μπορεί να πεθάνει μέσα σε αυτό το διάστημα εάν το σπέρμα δεν το γονιμοποιήσει. Αυτό μπορεί να αλλάξει περαιτέρω τις ορμόνες και να οδηγήσει σε έμμηνο ρύση. Εάν συμβεί η γονιμοποίηση, το ωάριο και το σπέρμα ενώνονται, σχηματίζοντας τον ζυγώτη που διαιρείται και προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας «γεννώντας» το έμβρυο.

oorixsia diarkeia3

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μείνετε έγκυος μετά την ωορρηξία;

Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος έως και 12 έως 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Το αυγό είναι μη βιώσιμο μετά από αυτό το χρονικό πλαίσιο. Το υψηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης είναι όταν ένα σπέρμα και το ωάριο γονιμοποιούνται μέσα σε τέσσερις έως έξι ώρες από την ωορρηξία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνετε έγκυος μόνο εάν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία την ημέρα της ωορρηξίας επειδή το σπέρμα είναι βιώσιμο έως και πέντε ημέρες στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

oorixsia diarkeia2

Πώς να προσδιορίσετε τη στιγμή για να συλλάβετε;

Οι τρεις ημέρες πριν την ωορρηξία και η ημέρα της ωορρηξίας θεωρούνται οι πιο γόνιμες ημέρες σε έναν κύκλο. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι υψηλή εάν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωορρηξίας;

Μπορεί να εμφανίσετε μερικά από τα ακόλουθα σημάδια κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας:

  • Η τραχηλική βλέννα αλλάζει
  • Μονόπλευροι πόνοι στην κάτω κοιλιακή χώρα και κράμπες
  • Αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος
  • Αυξημένη σεξουαλική ορμή
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Ήπια ή ελαφριά κηλίδωση
  • Φούσκωμα
  • Αλλαγές διάθεσης

Αυτά τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα σας βοηθούν να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία. Μπορεί να τα βιώσετε ως και πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία και ενδέχεται να διαρκέσουν έως μια ημέρα μετά την ωορρηξία.

Πηγή: momjunction.com


Πηγή