Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πόσο συχνά αγκαλιάζετε το παιδί σας;

Ζούμε μια πολυάσχολη, αγχωτική ζωή και ως γονείς έχουμε ατελείωτες ανησυχίες για τα παιδιά μας.

Κι όμως, το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας στο παιδί μας με μια αγκαλιά. Έρευνες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της στοργής στην παιδική ηλικία και την της ευτυχίας στο μέλλον. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε ένα ζεστό και στοργικό περιβάλλον έχουν μια ευτυχισμένη ζωή, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, καλύτερη επικοινωνία με τους συνανθρώπους τους, και λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Στον αντίποδα, τα παιδιά που δεν έχουν στοργικούς γονείς τείνουν να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και να αισθάνονται πιο αποξενωμένοι εκδηλώνοντας εχθρική, επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Γι’ αυτό μη χάνετε ευκαιρία ν’ αγκαλιάζετε το παιδί σας.

-Περάστε πολλές- πολύτιμες- στιγμές χαϊδεύοντας το νεογέννητο μωρό σας. Η αγκαλιά και το χάδι σας είναι το καλύτερο “γιατρικό” για το κλάμα, τους πόνους, την υπερένταση που μπορεί να νοιώθει.

-Φροντίστε ν’ αγκαλιάζετε τα παιδιά σας κάθε φορά που φεύγουν το πρωί για το σχολείο, όταν επιστρέφουν, όταν πάνε για ύπνο.

60251d4631c29881b7567381af6b4a31

-Η αγκαλιά μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο …πειθαρχίας. Μπορείτε να του μιλήσετε για το τι έκανε λάθος, βάζοντας το χέρι σας στον ώμο του και ζητώντας να σας μιλήσει.

3c62a52433279cb989a5778a8860e1be

Φαίνεται λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η ζεστή και απαλή μητρική αγκαλιά, πόσο απαραίτητη μπορεί να γίνει για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους. Πόσο σημαντική είναι η σωματική επαφή και πως ναι μεν το μικρό σας είναι εξαρτημένο από εσάς εφόσον το φροντίζετε και σίγουρα σας αντιμετωπίζει ως πηγή τροφής, η ανάγκη του όμως δεν σταματάει εκεί.

Μη κάνετε το λάθος να νομίσετε ότι καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά δεν χρειάζονται καθόλου σωματικές εκδηλώσεις στοργής- ιδιαίτερα τα αγόρια, από τα οποία οι μεγάλοι συχνά περιμένουν να είναι πιο σκληρά από πολύ μικρή ηλικία σε σχέση με τα κορίτσια. ‘

Ολα τα παιδιά έχουν ανάγκη την αγάπη μας, την οποία θα πρέπει να την εκδηλώνουμε με κάθε τρόπο.


Πηγή