Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο το μωρό;

Το μπάνιο του μωρού είναι θέμα για το οποίο οι περισσότεροι νέοι γονείς έχουν αρκετές απορίες. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Το μπάνιο του νεογέννητου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 24 ώρες μετά τον τοκετό. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις το μωρό κάνει το πρώτο του μπάνιο μέσα στο μαιευτήριο όπου έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις μαίες και να τις ρωτήσετε για τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε.

Μόλις επιστρέψετε σπίτι και μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος, οι ειδικοί συστήνουν  να κάνετε μπάνιο το μωρό περίπου μία με δύο φορές την εβδομάδα, προσέχοντας όμως να μην βραχεί η περιοχή του ομφάλιου λώρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να κρατάτε το νεογέννητο μωρό σας καθαρό σκουπίζοντάς το ταμποναριστά με μία βαμβακερή πετσέτα στο πρόσωπο και σε όλη την περιοχή του σώματος.

Μωρό 1 – 3 μηνών

Αφού πέσει ο ομφάλιος λώρος θα μπορείτε πλέον να κάνετε κανονικά μπάνιο το μωρό σας στην ειδική μπανιέρα για βρέφη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιο φροντίζετε ώστε να κρατάτε το μωρό σας με προσοχή. Και πάλι σύμφωνα με τους ειδικούς, το μπανάκι θα πρέπει να γίνεται μία με δύο φορές την εβδομάδα αρκεί.

Μωρό 3 – 6 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωρό πιο συχνά, το λιγότερο τρεις φορές την εβδομάδα. Σημαντικό ωστόσο είναινα φροντίζετε ώστε η περιοχή της πάνας να είναι πάντα καθαρή.

Μωρό 6 – 12 μηνών

Από τον έκτο μήνα κι έπειτα τα μωρά γίνονται αρκετά πιο δραστήρια. Μπουσουλάνε και όσο πλησιάζουν προς τα πρώτα τους γενέθλια προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.  Αναπόφευκτα λοιπόν θα χρειάζονται πιο συχνά μπάνιο κι επιπλέον ένα μπανάκι πριν τον ύπνο μπορεί να αποτελέσει μάλιστα και σημαντικό κομμάτι της ρουτίνας ύπνου του.

Επίσης, σε αυτήν την ηλικία μπορούν να κάθονται και η ώρα του μπάνιου να γίνει πιο διασκεδαστική. Γεμίστε την μπανιέρα του μωρού μερικά εκατοστά νερό και ρίξτε μέσα μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε το μωρό μπάνιο κάθε μέρα:

Το δέρμα του μωρού είναι πολύ πιο ευαίσθητο. Το καθημερινό μπάνιο λοιπόν μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε και να προκαλέσει στο βρέφος δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα και κοκκινίλες.

Πηγή: firstcry.parenting.com          


Πηγή