Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο το νεογέννητο μωρό;

Το μπάνιο του μωρού είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς νέους γονείς. “Πώς κάνουμε μπάνιο το νεογέννητο;”, “Κάθε πότε;”, “Πότε πρέπει να κάνουμε το μωρό το πρώτο του μπάνιο;” είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που πιθανόν και εσείς να έχετε. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Το μπάνιο του μωρού τις πρώτες εβδομάδες

Οι πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, είναι σημαντικές και πολύ ιδιαίτερες για μητέρα και βρέφος. Tο μωρό καλείται να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα, για αυτό και οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν να καθυστερήσει το πρώτο του μπάνιο προκειμένου η μετάβαση από το περιβάλλον της μήτρας στον έξω κόσμο, να είναι πιο ομαλή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το πρώτο μπάνιο του μωρού να γίνει τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη γέννησή του. Ομοίως και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων προτείνει την καθυστέρηση του πρώτου μπάνιου. Οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής:

  • Τα μωρά που κάνουν το πρώτο τους μπάνιο τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη γέννησή τους, είναι σε θέση να ρυθμίσουν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματός τους.
  • Η καθυστέρηση του πρώτου μπάνιου του νεογέννητου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Ενισχύεται η δερματική επαφή με τη μητέρα.
  • Το μωρό γεννιέται με ένα εμβρυϊκό σμήγμα που καλύπτει το δέρμα του το οποίο είναι φυσικό ενυδατικό και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Καθυστερώντας το πρώτο μπάνιο, το δέρμα του μωρού παραμένει απαλό και υγιές.

Ο ομφάλιος λώρος

Για τις πρώτες εβδομάδες και πριν πέσει ο ομφάλιος λώρος του μωρού, δεν πρέπει να βυθίσετε πλήρως το μωρό στην μπανιέρα του και μάλιστα πρέπει να αποφύγετε την άμεση επαφή του νερού με το συγκεκριμένο σημείο. Αντ’ αυτού συνίσταται να καθαρίσετε το μωρό με ένα σφουγγάρι και κατά τη διάρκεια του μπάνιου, να κρατάτε το μωρό μπρούμυτα ώστε το νερό να πέφτει μόνο στο πίσω μέρος του σώματός του.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωρό;

Το καθημερινό μπάνιο δεν ενδείκνυται σε τόσο μικρή ηλικία, καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει ξηροδερμία. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να μην κάνετε μπάνιο το νεογέννητο πιο συχνά από τρεις φορές την εβδομάδα.

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή