Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πόσο το μέγεθος της μήτρας επηρεάζει το μέγεθος της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς, που σχετίζονται με τη μήτρα και σε αυτούς, που δεν σχετίζονται με τη μήτρα.

Παράγοντες, που επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς και σχετίζονται με τη μήτρα είναι:

  • το μέγεθος αυτής καθαυτής της μήτρας
  •  η ανατομία της μήτρας
  • η θέση του μωρού μέσα στη μήτρα

Παράγοντες, που επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς και δεν σχετίζονται με τη μήτρα είναι:

Ας δούμε πώς ο κάθε ένας από τους παράγοντες, που σχετίζονται με τη μήτρα, επηρεάζει το μέγεθος της κοιλιάς της εγκύου…

Το μέγεθος της μήτρας

Το μέγεθος της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

  •  το μέγεθος του μωρού – το μέγεθος του μωρού εξαρτάται με τη σειρά του από την ηλικία της κύησης αφενός και από την κληρονομικότητα αφετέρου, δηλαδή από τα γονίδια, που αυτό κληρονόμησε από τους γονείς του. Ενδεχομένως, και το φύλο του μωρού να καθορίζει ως ένα βαθμό το μέγεθος της κοιλιάς, καθότι τα κορίτσια είναι συχνά λίγο μικρότερα από τα αγόρια. Βέβαια, και παθολογικές καταστάσεις επηρεάζουν το μέγεθος του μωρού. Έτσι ο διαβήτης συνδέεται με αυξημένο μέγεθος, ενώ η ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη με μικρότερο μέγεθος του μωρού.
  •  τον αριθμό των μωρών, που κυοφορούνται – φυσικά, αν πρόκειται φερ ειπείν για δίδυμη κύηση, η μήτρα θα έχει μεγαλύτερο μέγεθος.
  •  τον όγκο του αμνιακού υγρού – και ο όγκος του αμνιακού υγρού μεταβάλλεται με την ηλικία της κύησης, ενώ ο διαβήτης συνδέεται με αυξημένο όγκο, εν αντιθέσει με την ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη, η οποία συνδέεται με μειωμένο όγκο αμνιακού υγρού. Μειωμένος είναι ο όγκος του αμνιακού υγρού στην περίπτωση διαρροής του.
  • το μέγεθος του πλακούντα

Εξυπακούεται, πως όσο μεγαλύτερη είναι η μήτρα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κοιλιά της μέλλουσας μαμάς.

Η ανατομία της μήτρας

Στις περισσότερες γυναίκες, όταν είναι ξαπλωμένες, η μήτρα τους έχει μια κλίση προς το ταβάνι, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

retroverted uterus

Τότε λέμε πως η μήτρα έχει πρόσθια κλίση. Ένα 15% των γυναικών έχει όμως μήτρα με οπίσθια κλίση, δηλαδή, όταν είναι ξαπλωμένες, η μήτρα τους κλίνει προς το ορθό.

Όταν η μήτρα έχει οπίσθια κλίση, συνήθως αυτή «εμφανίζεται» ως φούσκωμα λίγο αργότερα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «γεμίζει» και την κοιλιά λιγότερο ακόμα και σε ύστερα στάδια της κύησης. Για το λόγο αυτό η κοιλιά εγκύων, των οποίων η μήτρα έχει οπίσθια κλίση, ίσως να παρουσιάζεται λίγο «μικρότερη» συγκρινόμενη με την κοιλιά εγκύων, των οποίων η μήτρα έχει πρόσθια κλίση και βρίσκονται στην αυτή ηλικία της κύησης.

Αντίθετα, αν επί της μήτρας εντοπίζονται ινομυώματα, ιδιαίτερα αν αυτά είναι ευμεγέθη, τότε η κοιλιά ενδεχομένως να φαίνεται μεγαλύτερη από το σύνηθες κατά την κύηση, ειδικά όσο πλησιάζει η ημέρα του τοκετού.

Η θέση του μωρού μέσα στη μήτρα

Δεν «βολεύονται» όλα τα μωράκια με τον ίδιο τρόπο μέσα στη μήτρα. Έτσι ανάλογα με τη θέση, που αυτό έχει πάρει, μπορεί η κοιλιά να φαίνεται μεγαλύτερη ή μικρότερη.

Για παράδειγμα, αν το μωράκι βρίσκεται με το κεφάλι προς τον τράχηλο της μήτρας (προς τα κάτω δηλαδή), αλλά την πλάτη του την έχει γυρίσει προς την κοιλιά της μαμάς, τότε η κοιλιά θα φαίνεται μεγαλύτερη, αν αντίθετα η πλάτη του είναι γυρισμένη προς την πλάτη της μαμάς, τότε η κοιλιά ενδέχεται να φαίνεται κατά τι μικρότερη.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 

 

 

 

 


Πηγή