Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να ερωτευτείς;

Αν αναρωτιέσαι πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να ερωτευτείς, την απάντηση την δίνει η επιστήμη υπολογίζοντας πως φτάνει το 1/5 του δευτερολέπτου για να ξεκινήσει η ..διαδικασία παραγωγής των χημικών εκείνων ενώσεων που θα πυροδοτήσουν τα γνωστά μας ερωτικά συναισθήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sexual Medicine, πριν από μία δεκαετία…

Τεχνικά, αρκεί μία ώρα με έναν ξένο και 36 ερωτήσεις με γρήγορες απαντήσεις και μπορείτε να ερωτευτείτε οποιονδήποτε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Δελτίο Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν επίσης πως οι άνδρες χρειάζονται μόλις 88 ημέρες – περίπου 3 μήνες, για να πουν το «σ’ αγαπώ» στη σύντροφό τους πρώτη φορά ενώ οι 2 στους 20 λειτουργούν πιο παρορμητικά εκφράζοντας τον έρωτά τους τον πρώτο μήνα! Έρευνα του 2011 επιβεβαιώνει πως οι άνδρες νιώθουν ερωτικά συναισθήματα 6 εβδομάδες περίπου πριν από τις γυναίκες, απλά δεν είναι τόσο εκφραστικοί προφανώς.

Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται κατά μέσο όρο 134 ημέρες, περίπου 4,5 μήνες.

Αν κοιμάστε με αυτό το άτομο, αναμείνετε τα συναισθήματα αυτά να αποκαλυφθούν ταχύτερα – οι οργασμοί απελευθερώνουν τις ορμόνες σύνδεσης, ειδικά στις γυναίκες (περισσότερο σε αυτό αργότερα). Δεν φαίνεται να μας παραξενεύει η πιο αργή εκδήλωση των ερωτικών συναισθημάτων εφόσον η γυναίκα λειτουργεί εκ φύσεως πιο λογικά από τον άνδρα. Ενισχυτικός παράγοντας στην συναισθηματική αυτή εκδήλωση είναι και πάλι ο οργασμός καθώς οι ορμόνες που απελευθερώνονται ενισχύουν το «συναισθηματικό δέσιμο».

Θα αναρωτιέστε φυσικά γιατί τότε δεν ακούτε συχνά γύρω σας αυτές τις δυο μαγικές λεξούλες που ξεκλειδώνουν τον εσωτερικό μας κόσμο;

Πολύ απλά, ζούμε σε μία εποχή όπου θέλουμε να ελέγχουμε τα πάντα σχεδόν και να είμαστε σίγουροι για τις κινήσεις μας. Αυτό σημαίνει πως πρώτα θα ελέγξω για παράδειγμα, αν ο νέος μου σύντροφος εργάζεται – βρισκόμαστε και σε οικονομική ύφεση, μην το ξεχνάμε – αν έχει προοπτικές η σχέση αυτή να προχωρήσει και αν μου παρέχει ασφάλεια, όπως και το αν είναι όχι μόνο οικονομικά αλλά και συναισθηματικά ανεξάρτητος!

posos xronos xriazetai na eroteutheis 3

Ίσως βέβαια αναρωτηθείτε: «Μα πως, σήμερα αρκετοί νέοι έχουν επιστρέψει στην πατρική τους οικογένεια λόγω της ανεργίας, αυτό σημαίνει πως δεν θα αποκτήσουν ποτέ σύντροφο;» Ίσως είναι μία απάντηση αυτή στο γιατί τόσοι νέοι σήμερα είναι μόνοι τους…

Βέβαια, δεν είναι ο μόνος λόγος αυτός, εφόσον βλέπουμε πως οι νέοι μας σήμερα «έχουν κάνει πίσω» στη διεκδίκηση μιας σχέσης, περιμένοντας να τους επιλέξει η άλλη πλευρά.
Σκεφτείτε λίγο τον εαυτό σας, παρατηρήστε τα παιδιά σας και μιλήστε μεταξύ σας για το πώς ερωτευτήκατε, πως συνάντησε ο ένας τον άλλον και πως αποφασίσατε πως είναι ο ένας/μία και μοναδικός/ή για εσάς… Μοιραστείτε την ιστορία σας με τα παιδιά σας και δείξτε τους πόσο ανθρώπινο και υπέροχο συναίσθημα είναι ο έρωτας!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Πηγή