Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πότε αρχίζει να ακούει το μωρό στη μήτρα;

Η ακοή του μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες κύησης και το μωρό αποκτά τα πρώτα ερεθίσματά του από τον έξω κόσμο πολύ πιο νωρίς από όσο νομίζετε.

Στην 6η εβδομάδα κύησης:
Την 6η εβδομάδα κύησης το έμβρυο είναι μόλις 4 χιλιοστά. Ωστόσο, ήδη από αυτήν την εβδομάδα αρχίζουν σταδιακά να δημιουργούνται τα αυτιά, το στόμα και άλλα διάφορα χαρακτηριστικά του προσώπου και του λαιμού του, παρόλο που δεν είναι εμφανές στον υπέρηχο.

Στην 9η εβδομάδα κύησης:
Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, το μωρό είναι 19 με 20 χιλιοστά και πλέον τα αυτά του αρχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Στα πλαϊνά σημεία του λαιμού του υπάρχουν δύο εσοχές οι οποίες σταδιακά θα πάρουν την κλασική μορφή των αυτιών και θα μετακινηθούν προς τα πάνω.

Στην 16η εβδομάδα κύησης:
Σε αυτό το στάδιο, τα αυτιά βρίσκονται σχεδόν στην τελική του θέση και το μωρό μπορεί να ακούσει κάποιους ήχους. Από τους πρώτους ήχους που θα ακούσει το μωρό είναι ο χτύπος της καρδιάς σας, κινήσεις του εντέρου κα τον ήχο του αέρα που μπαινοβγαίνει στους πνεύμονές σας.

Στην 24η εβδομάδα κύησης:
Τα αυτιά του εμβρύου είναι πλέον πλήρως ανεπτυγμένα και μάλιστα έρευνες έχουν δείξει όταν τα μωρά γυρνούν το κεφάλι τους ως ανταπόκριση σε δυνατούς θορύβους.

Πώς θα ενισχύσετε τα ερεθίσματα του μωρού;

Από την 24η με 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης η διάδραση με το έμβρυο θα είναι πιο έντονη. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να την ενισχύσετε:

  • Σκουντήστε ελαφρώς το μωρό και δείτε αν θα κλοτσήσει ως απάντηση στο δικό σας ερέθισμα.
  • Τοποθετήστε ένα ζευγάρι ακουστικά στην κοιλιά σας και βάλτε μουσική. Νοιώστε πώς κινείται και «χορεύει» μέσα σας.
  • Μιλήστε και τραγουδάτε στο μωρό σας. Αγαπά τον ήχο της φωνής σας ,γι΄αυτό διαβάστε του μία ιστορία ή τραγουδήστε του ένα νανούρισμα. Βάλτε και το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Δείτε αν αντιδράσει διαφορετικά στο άκουσμα της δικής του φωνής.
  • Ανοίξτε έναν εσωτερικό διάλογο με το μωρό σας. Ξαπλώστε σ’ ένα ήσυχο δωμάτιο και φέρτε στη φαντασία σας το μωρό σας. Μεταδώστε του νοερά την αγάπη σας.

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή