Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πότε αρχίζει το παιδί να ντύνεται μόνο του

Πότε το μωρό σας είναι έτοιμο να βάλει ή να βγάλει ένα ρούχο του και πόσο πρέπει να το βοηθάτε;

Η αληθεια είναι ότι από τον 1-1.5 χρονο τα μωρά προσπαθούν να βγάλουν τις κάλτσες τους, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Γύρω στα 2 του χρόνια, κατααφέρνει σίγουρα να τις βγάζει με επιτυχία, ενώ προσπαθεί και να βάλει ή βγάλει και τα υπόλοιπα ρουχαλάκια του. Συνήθως μπερδεύεται ή σκοντάφτει, και τελικά φτάνει κατά μεσο όρο στα 3 του χρόνια για να τα καταφέρει με τα εύκολα ρούχα. Στα 4-5 μπορεί να κουμπώνει κουμπάκια ή φερμουάρ και να ντύνεται σε γενικές γραμμές μόνο του.

Ολη αυτή η περίοδος θέλει μεγάλη προσοχή. Από τότε που το παιδί σας προσπαθεί να τα καταφέρει μόνο του, πρέπει να είστε εκεί, παρατηρητές και βοηθοί, αλλά να μην παρεμβαίνετε για να τελειώνετε πιο γρήγορα. Είναι προτιμότερο να παιδευτεί λίγο παραπάνω μέχρι να τα καταφέρει, παρά να λέτε ότι θα το κάνετε μονίμως εσείς γιατί βιάζεστε (πολλές φορές δικαίως).

Το θέμα είναι ότι αν συνεχίσετε να παρεμβαίνετε και να μην τα αφήνετε να προσπαθούν, πολύ γρήγορα θα χάσουν το ενιαφέρον τους και θα τα περιμένουν όλα από σας. Αυτό δημιουργεί και σε σας τελικά πρόβλημα, αφου θα τρέχετε μονίμως για όλα, και στο σχολείο όταν τα συνομήλικα παιδιά θα αυτοεξυπηρετούνται πχ στο διάλειμμα με τα μπουφάν ή τα σκουφιά τους ‘η στο κολυμβητήριο με τα μπουρνούζι τους, ενώ τα δικά σας θα περιμένουν κάποιον να τα βοηθήσει.

Από την άλλη, μην τα αφήνετε να παιδεύονται χωρις να βοηθάτε. Και αυτό ενέχει κινδύνους, αφού μπορεί να απογοητευτούν και να τα παρατησουν.

Η θέση σας πρέπει να είναι προσεκτική και διακριτική. Βοηθήστε όταν δείτε τα σκούρα, πριν να είναι αργά, αλλά αφου έχουν προσπαθησει πρώτα μόνα τους.

Μπορείτε να βγάλετε όλα τα ρουχα που έχει να βάλει μπροστά του, και να του δείχνετε από που αρχίζει, βοηθώντας το με τον τρόπο που θα πιάσει το κάθε ρούχο. Οταν μπερδεύεται, να ειστε εκεί να το παρακινήσετε και να το διευκολύνετε.

Βάλτε του τις κάλτσες ως τα μισά για να έχει τον έλεγχο στο τέλος. Μάθετε του να πιάνει το μανικάκι του πριν βάλει μπουφάν. Δείξτε πώς να πιάνει το σκουφάκι του για να έχει το σχέδιο μπροστά. παλέψτε μαζί του με το φερμουάρ μέχρι να τα καταφέρει. Γίνετε μέρος του προβλήματος. Κάντε το να νιώσει ότι είστε ομάδα, για να συνεργαστεί. Οπλιστείτε με υπομονή και θα αποδώσει. Να είστε σίγουρες.


Πηγή