Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πότε αρχίζουν τα μωρά να χαμογελούν συνειδητά;

Για έναν νέο γονιό, δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να βλέπει το μωρό του να χαμογελάει για πρώτη φορά. 

Σύμφωνα με το verywellfamily.com, το πρώτο αυτό χαμόγελο είναι το πρώτο κοινωνικό και αναπτυξιακό επίτευγμα του μωρού. Σηματοδοτεί ότι το βρέφος αρχίζει να καταλαβαίνει τη σχέση που αναπτύσσει με τους γύρω του και ότι μπορεί να αντιδρά στα ερεθίσματα που δέχεται.

Επίσης, είναι το πρώτο βήμα στο κομμάτι της επικοινωνίας πριν ακολουθήσουν το γέλιο, ο χαιρετισμός και οι ήχοι.

Πότε το χαμόγελο είναι συνειδητό;

Στον δεύτερο με τρίτο μήνα τα μωρά αρχίζουν να κοιτάνε τα οικεία τους πρόσωπα στα μάτια. Πλέον παρατηρούν πρόσωπα, ανταποκρίνονται σε ήχους και ναι, τότε είναι αρχίζουν να χαμογελούν και συνειδητά. Ωστόσο, τα περισσότερα μωρά χαμογελούν συνειδητά από τον τρίτο μήνα κι έπειτα. Βέβαια είναι πολύ πιθανό το δικό σας μωράκι να χαμογελάσει και νωρίτερα, αλλά στον τρίτο μήνα, είθισται τα μωρά χαμογελούν περισσότερο και για πιο πολλούς λόγους.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το χαμόγελο είναι κομμάτι της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού κι έτσι θα έρθει από μόνο του όταν και το μικρό σας είναι έτοιμο. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το φροντίζετε και να του δίνετε αγάπη και προσοχή. Μιλάτε του όσο κάνετε και άλλες δραστηριότητες μέσα στη μέρα σας όπως στο μπανάκι ή στην ώρα του φαγητού, τραγουδήστε του, κάντε του αστείες φατσούλες. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν σαν ερεθίσματα για το μωρό και το παρακινούν να ανταποκριθεί με όποιον τρόπο μπορεί.


Πηγή