Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πότε επανέρχεται το σώμα μας μετά τη γέννα;

Το άγχος των περισσότερων γυναικών μετά τη γέννηση του μωρού τους, είναι να μπορέσουν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης τους.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία των μαμάδων, -να ξέρετε ότι είστε η πλειοψηφία-, δεν θα πρέπει να βιάζεστε. Μία εξαντλητική δίαιτα, ειδικά αν θηλάζετε, δεν είναι μόνο ανθυγιεινή αλλά και αναποτελεσματική.

Αρχικά, πρέπει να είστε προσεκτική και να μην λαμβάνετε λιγότερες από 1.800 θερμίδες ημερησίως και όχι πριν από την έκτη με όγδοη εβδομάδα μετά τον τοκετό. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν θηλάζετε,  επιβάλλεται να διατηρείτε τα αποθέματα ενέργειά σας αλλά μπορείτε να μειώσετε τη λήψη στις 1.950-2.100 θερμίδες την ημέρα, που είναι και η συνιστώμενη εκτός κύησης.

Φροντίστε ωστόσο, να το ξεκινήσετε σταδιακά σε μία περίοδο κάποιων εβδομάδων. Ακόμα και αν δεν θηλάζετε, αξίζει να ισορροπήσετε την πρόληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων για να αδυνατίσετε και να μείνετε υγιής. Η εγκυμοσύνη θα έχει στερήσει τα αποθέματά σας από πολλά θρεπτικά συστατικά. Πρέπει λοιπόν να λαμβάνετε τροφές πλούσιες σε φρέσκα υλικά, για να φτάσετε στα πριν την εγκυμοσύνη επίπεδα.

Μειώστε λιπαρά, έλαια και γλυκά και συμπληρώστε στο διαιτολόγιό σας πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά , θα σας δώσουν την ενέργεια και πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να φροντίσετε το μωρό σας.

Ο θηλασμός σύμφωνα με τους ειδικούς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια του βάρους. Ο λόγος; Κατά τη διάρκεια του θηλασμού καίγονται περισσότερες θερμίδες.

Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης έχει άμεση σχέση και με το σύνολο των κιλών που πήρατε. Αν λοιπόν τα συνολικά κιλά της εγκυμοσύνης ήταν 10-14, μπορείτε να ελπίζετε ότι με σωστή διατροφή και χωρίς στερήσεις, μπορείτε να τα χάσετε σε λιγότερο από τρεις μήνες ( υπολογίστε ότι  κατά μέσο όρο κάθε γυναίκα χάνει περίπου 5,5 κιλά στη γέννα).

Εάν τα κιλά είναι πάνω από 17, τότε θα χρειαστείτε περίπου 5-6 μήνες. Φυσικά αυτό εξαρτάται κι από τον μεταβολισμό της κάθε γυναίκας.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), οι νέες μαμάδες χάνουν περίπου 10 κιλά μέσα σε ένα μήνα μετά τον τοκετό! Επειδή αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τουλάχιστον για τις γυναίκες της Μεσογείου, φροντίστε να ξεκινήσετε την προσπάθεια να χάσετε κιλά, χωρίς άγχος αλλά με επιμονή και καλή ψυχική διάθεση.


Πηγή