Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Πότε λέμε «όχι» στα μωρά;

Στη διάρκεια του πρώτου έτους υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι να λέτε « όχι» σε ένα μωρό.

Ο ένας, πιο σοβαρός λόγος είναι όταν το μωρό κάνει κάτι που δεν είναι ασφαλές. Σε αυτή την περίπτωση το «όχι» πρέπει να είναι σταθερό ενώ καλό είναι να απομακρύνετε τα επικίνδυνα αντικείμενο από κοντά του ή να σταματήσετε την επικίνδυνη δραστηριότητά του.

Για να διδάξετε στο παιδί σας ότι αυτό που κάνει δεν είναι ασφαλές, εξηγήστε το λόγο που του ζητάτε να σταματήσει να φέρεται έτσι. Τι το επικίνδυνο έχει αυτή η συμπεριφορά και να του το επαναλαμβάνετε κάθε φορά που πάει να κάνει το ίδιο πράγμα, με την ελπίδα ότι τελικά κάποια στιγμή θα το θυμηθεί και δεν θα το ξανακάνει.

Προσπαθήστε να μην εκνευρίζεστε, αλλά να το βοηθάτε να καταλάβει τον κίνδυνο. Αν δεν του προσφέρετε τη βοήθειά σας τώρα, μπορεί να σπαταλήσει πολλή ενέργεια προσπαθώντας να κάνει κάτι που είναι πέρα από τις δυνατότητές του και οι επανειλημμένες αποτυχίες να το αποκαρδιώσουν.

Ο θυμός και οι φωνές δεν σημαίνει ότι θα αποτρέψουν το παιδί από την προσπάθεια να το ξανακάνει. Όταν το μωρό είναι αποκαρδιωμένο, οι εκφοβισμοί και οι πιέσεις το πεισμώνουν πολύ περισσότερο. Αν αφήσετε το μωρό να νομίζει ότι περνάει το δικό του, θα ανακαλύψετε ότι συχνά θα συμμορφώνεται με τις επιθυμίες σας. Έτσι, αντί να του λέτε «μη» ή «όχι» όταν πετάει πράγματα παντού, μετατρέψτε το μάζεμά τους σε παιχνίδι.

Πολλές πλευρές της πειθαρχίας διδάσκονται καλύτερα μέσω των επαίνων και των ανταμοιβών της καλής συμπεριφοράς ή μέσω παραδειγμάτων με επεξήγηση από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτό όμως έχει αποτέλεσμα μόνο όταν το παιδί έχει πλέον τη διανοητική ικανότητα να αναγνωρίζει τι είναι λάθος και μπορεί να αποφασίσει ποιος είναι πραγματικά ο σωστός τρόπος συμπεριφοράς.


Πηγή