Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πότε ξεκινά το βούρτσισμα των δοντιών του μωρού;

Ίσως αναρωτιέστε γιατί πρέπει να βουρτσίζετε τα προσωρινά δόντια του μωρού αφού θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να φροντίζετε καλά τα δόντια του μωρού σας επειδή η καθιέρωση του βουρτσίσματος από νωρίς βοηθά στη διασφάλιση της ζωής των δοντιών ενώ παράλληλα συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη του λόγου.Εάν τα χαλασμένα δόντια του μωρού πέσουν νωρίτερα ενδέχεται να επηρεάσουν τη θέση των μόνιμων δοντιών και κατ΄επέκταση τη σωστή άρθρωσή του. 

Τα πρώτα δόντια

Τα συμπτώματα οδοντοφυΐας μπορούν να προηγούνται της πραγματικής εμφάνισης ενός δοντιού έως και δύο ή τρεις μήνες. Τα περισσότερα μωρά αποκτούν το πρώτο τους δόντι στην ηλικία περίπου των 6 μηνών, ωστόσο από μωρό σε μωρό ο χρόνος εμφάνισης των δοντιών μπορεί να διαφέρει. Έτσι, υπάρχουν μωρά που έχουν δοντάκια ήδη από 3 μηνών και άλλα που περιμένουν να «σκάσουν» αφού γίνουν ενός έτους. Με άλλα λόγια, η έναρξη οδοντοφυΐας στα μωρά δεν είναι η ίδια για όλα τα παιδιά.

Βούρτσισμα βρεφικών δοντιών: Πότε και πώς

Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να ξεκινήσει μόλις «σκάσει» το πρώτο δόντι. Χρησιμοποιήστε μια αποστειρωμένη γάζα ή μια βούρτσα δακτύλου για να σκουπίσετε απαλά τα πρώτα δόντια και το μπροστινό μέρος της γλώσσας, μετά τα γεύματα και πριν τον ύπνο. Οι οδοντίατροι προτείνουν να χρησιμοποιείτε πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα με νερό και να αποφεύγετε την οδοντόκρεμα. Οδοντόβουρτσες που είναι για μωρά 2- 4 μηνών αλλά είναι σκληρές δεν είναι κατάλληλες καθώς μπορεί ν’ αρχίσουν να συσσωρεύουν βακτήρια.

Καθαρισμός ούλων

Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε τα ούλα του μωρού μετά από το θηλασμό. Κάτι τέτοιο βοηθά στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των βακτηρίων και προάγει την καλή στοματική υγεία πολύ πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια του μωρού.Ένα μαλακό, υγρό πανί αρκεί για τον καθαρισμό των ούλων.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή