Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πότε τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν πραγματικά;

Πότε αρχίζουν τα μωρά να χαμογελούν; Τι είναι αυτό που προκαλεί το χαμόγελό τους; Μάθετε τα πάντα στο άρθρο που ακολουθεί.

Το γέλιο αποτελεί μια μορφή επικοινωνίας για τα μωρά. Δείχνει πολλά για το τι αντιλαμβάνονται αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται.

Καθώς κάθε μωρό έχει τη δική του προσωπικότητα, διαφοροποιείται και το γέλιο αλλά και οι αιτίες που το προκαλούν. Ακόμα και τα δίδυμα εκφράζονται διαφορετικά σε αυτόν τον τομέα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μητέρα, το πρώτο χαμόγελο εμφανίστηκε στα πρόσωπα των δίδυμων μωρών της όταν αυτά αντίκρισαν το ένα το άλλο για πρώτη φορά. Στην πορεία όμως αντιλαμβάνονταν τα πράγματα διαφορετικά, γι αυτό και οι αντιδράσεις τους σε ότι αφορά το γέλιο διαφοροποιούνταν.

Τα μωρά, σύμφωνα με τον παιδίατρο Mark Gettleman, ιδρυτή του κέντρου Goofy Gettwell Pediatrics στην Αριζόνα, μπορεί να χαμογελούν ενώ βρίσκονται ακόμα μέσα στη μήτρα. 

Tο χαμόγελο παρατηρείται αρχικά στα βρέφη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ το μωρό κοιμάται ήσυχα, το βλέπουμε  να χαμογελά κι αναρωτιόμαστε τι μπορεί να βλέπει αυτό το μικρό πλασματάκι και να το κάνει να χαμογελά. Όπως όμως εξηγεί ο δρ Mark Gettleman πρόκειται για αυθόρμητο χαμόγελο κι όχι εσκεμμένο ως αντίδραση σε κάτι που άκουσε ή είδε.

Το χαμόγελο του μωρού αλλάζει, από τον δεύτερο ως τον τέταρτο μήνα, γίνεται εκούσιο και μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Δεν αποτελεί όμως πραγματικά κοινωνική συμπεριφορά, γιατί δεν ανταποκρίνεται στο δικό σας χαμόγελο!

Μετά τον τέταρτο ή έκτο μήνα, το βρέφος μπορεί να διακρίνει τα ανθρώπινα πρόσωπα και έτσι το χαμόγελο γίνεται επιλεκτικό. Το μωρό χαμογελάει μόνο σε ορισμένα πρόσωπα, και κυρίως στη μητέρα του και σε άτομα που τα γνωρίζει από την καθημερινότητα του.

Μπορείτε να δείτε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα αντανακλαστικό και αληθινό χαμόγελο από το χρόνο και τη διάρκεια. Τα αντανακλαστικά χαμόγελα τείνουν να είναι μικρότερα και εμφανίζονται τυχαία, όταν το μωρό κοιμάται ή είναι κουρασμένο. Αντίθετα, το πραγματικό χαμόγελο, συμβαίνει ως ανταπόκριση σε απάντηση σε κάτι που άκουσε ή ως αντίδραση σε μία οικεία φωνή και φιγούρα.


Πηγή