Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πότε το μωρό μπορεί να πιει νερό;

Είναι από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις μίας νέας μητέρας: Πρέπει να δίνουμε νερό στο μωρό, και αν ναι, πόσο μηνών πρέπει να είναι;

Εάν ένα μωρό θηλάζει, το μητρικό γάλα καλύπτει την ανάγκη για νερό. Μέχρι και έξι μηνών, τα βρέφη χρειάζονται περίπου 0,7 λίτρα νερού και από έως 12 μηνών, η ανάγκη αυτή αυξάνεται σε περίπου 0,9 λίτρα. Τα βρέφη έως έξι μηνών, εκτός από το μητρικό γάλα, λαμβάνουν το νερό και μέσα από το συμπλήρωμα γάλατος που μπορεί να πίνουν, ενώ τα παιδιά από 6-12 μηνών μπορούν να πάρουν νερό από το μητρικό γάλα, τους χυμούς και τα στερεά τρόφιμα που αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα διατροφής.

Έρευνες που έχουν δημοσιευτεί συνιστούν τις μητέρες να μην δίνουν καθόλου νερό στα μωρά κάτω των 6 μηνών καθώς ενέχει ο κίνδυνος της δηλητηρίασης. Το μόνο που μπορούν να πιουν βρέφη αυτής της ηλικίας είναι το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη. Συμπτώματα που καταδεικνύουν την πιθανότητα δηλητηρίασης από νερό είναι η ερυθρότητα, η νύστα, η υποθερμία και πιθανόν η λιποθυμία.

Οι ειδικοί λένε ακόμα πως και το γάλα που πίνουν τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν θα πρέπει να είναι πολύ αραιό -να έχει δηλαδή πολύ νερό- ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται και τα «παιδιατρικά» ροφήματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες.

Μετά την εισαγωγή των στέρεων τροφών το νερό μπορεί να προστεθεί στη διατροφή του μωρού σας.Μπορείτε να δώσετε για πρώτη φορά νερό στο μωρό σας είτε από ένα μπιμπερό που θα μπορεί να πιει μικρές γουλιές είτε από ένα κουταλάκι που θα του δίνετε εσείς. Το νερό της βρύσης είναι ιδανικό για τα βρέφη. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό. Αν η περιεκτικότητα σε φθόριο είναι υψηλή στην περιοχή σας, τότε μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα μείγμα με μισό νέο βρύσης και μισό εμφιαλωμένο.


Πηγή